Bomblarm efter postrån i natt

120 boende evakuerade

Delar av Göteborg spärrades av under tisdagen sedan polisen funnit fem misstänkta bomber på olika platser i närheten av polishuset.

Samtliga "bomber" visade sig vara attrapper och hade placerats ut i samband med ett väpnat rån på huvudpostterminalen.

Senare under dagen förhörde polisen tre personer misstänkta för delaktighet i grovt rån.

Det var vid halv två-tiden i natt som hela historien började. Då såg polisen i Göteborg hur en bil körde fram mot ingången till polishögkvarteret.

– Två personer ställde en låda med sladdar utanför bilen och sprang iväg. Vi misstänker att det är en bomb, säger Jan Billqvist vid Göteborgspolisen.

– Den ligger alldeles här utanför men vi kan inte lämna byggnaden, säger han.

Senare kom uppgifter om att den misstänkta bomben placerats i bilen, inte utanför.

Postterminalen rånad

Några minuter senare kom larmet: Huvudpostterminalen på Kruthusgatan var rånad.

Minst två tungt beväpnade män hade tagit sig in på posten. Med gevär tvingade de personalen att lägga sig ner på golvet innan de försvann.

Gärningsmännen tände eld på fem bilar runt postterminalen – på Kruthusgatan, vid gasklockan och vid partihallarna – för att hindra polisen.

– Dessutom slängde de ut fotanglar. En massa bilar har fått punktering, säger Jan Billqvist.

”Stack ut kablar”

Utanför polishuset på Ernst Fontells plats lämnades en misstänkt bomb. Och ytterligare fyra misstänkta föremål har placerats ut i närheten – vid Partihallarna, på Färgaregatan samt Nils Ericssons gata.

– En har kedjats fast på grinden utanför citypolisens garage vid Folkungatan. Förmodligen för att hindra våra bilar, säger Jan Billqvist.

Polisen spärrade av och utrymde områdena kring de misstänkta bomberna vid Ernst Fontells plats och Färgaregatan där de misstänkta bomberna ska finnas i bilar. De enda som stannade kvar i närheten var poliserna inne på stationen.

De boende i fyra trappuppgångar på Färgaregatan evakuerades till bussar.

– Vart de går är oklart, det är mest att de har någonstans att värma sig, säger Lars Molin, polisinspektör vid polisens länskommunikationscentral.

Rånarna försvann

– Vi kan inte lämna byggnaden. Lyckligtvis är vi inte så många som jobbar här i natt, säger Jan Billqvist.

Rånarna försvann i en jeep som hittades utbränd vid Slakthusgatan, inte långt från rånplatsen.

Ett massivt polispådrag sökte efter rånarna tidigt i morse. Sent i natt var det fortfarande oklart om rånarna kommit över något av värde.

– Det är bred spanning, massor av patruller. Vi har många vittnen vi kommer att samla in uppgifter ifrån, säger Jan Billqvist.

Vid halv sjutiden var polisens bombtekniker i färd med att undersöka de misstänkta bomberna.

Hur många har evakuerats?

– 120 personer boende på Färgaregatan har evakuerats. De bodde precis vid bilen med den misstänkta bomben i. Dessutom har byggnadsarbetare och poliser som inte kan ta sig till sina arbetsplatser förts till Ullevi konferenscenter, säger Frans Dahlén på Göteborgspolisen.

Den nationella underrättelsesektionen på Rikskriminalpolisen avsatte på tisdagsmorgonen två personer för att stötta Göteborgspolisen med övergripande information om kända rånare.

– Så mycket kan man väl säga som att det finns hundratals kapabla rånare på fri fot som är kända av polisen sedan tidigare. De har hittat ett lukrativt sätt att lägga beslag på stora summor pengar, säger kriminalkommissarier Thord Modin som är chef för underrättelsesektionen.

Sprayade ”Bomb”

Omkring klockan 09.20 hördes en smäll som visade sig komma från en gallergång från Folkungagatan, en parallellgata till Färgaregatan i centrala Göteborg.

– Där har polisens tekniker skjutit sönder en brun resväska med hjälp av en robot, säger TT:s reporter på plats.

Han stod då och tittade på resterna av väskan.

– Någon har sprayat ”Bomb” på den med vita bokstäver.

Gallergången leder in till gården mot det hus som polisen finns i, och som har ingång mot Färgaregatan.

– Våra tekniker arbetar med ett föremål, säger polistalesmannen Frans Dahlén.

Samtidigt var undersökningarna av det misstänkta föremålet vid polishuset avklarat. Avspärrningarna där har nu hävts.

Misstänkta bomber var attrapper

Vad undersökningen gett för resultat och hur föremålet bedömts ville Dahlén inte säga något om.

Under dagen har det också visat sig att de misstänkta bomber som placerats ut var attrapper.

– Det var fejkade bomber. Den sista undersökts just nu och det verkar också vara en attrapp, sa en polisman på länskommunikationscentralen till SvD.se.

Under dagen har större delen av avspärrningarna hävts. De sista platserna där avspärrningarna var kvar var områdena kring Partihallarna och Nils Ericssonsgatan, rapporterar GP.

– Ett mindre område kring de misstänkta föremålen är fortfarande avspärrade för tekniska undersökningarna, men trafiken ska inte påverkas nämnvärt, säger polisens presstalesman Frans Dahlén till tidningen.

Tre i polisförhör

Den senaste utvecklingen i råndramat är att polisen nu hämtat tre personer till förhör. De tre misstänks för delaktighet i grovt rån.

Enligt Stefan Gustafsson på polisen i Göteborg är de tre ännu inte gripna utan bara hämtade till förhör.

– Det finns misstankar mot dem men de når inte upp till nivån "skäligen misstänkt". De sitter i förhör just nu och när det är klart ska åklagaren fatta beslut om de ska släppas eller anhållas, säger Stefan Gustafsson.

Tipsa polisen

Har du sett eller hört något i samband med bombdramat? Hör av dig till polisen på 031-7392664.

Publisert: