Offren sköts på nära håll

Av: Camilla Sundell

Publicerad:
Uppdaterad:

Obduktionerna från skolmassakern är klar

Matti Saari, 22, sköt sina offer på nära håll.

Han siktade på huvud och överkropp – vissa skolelever fick ta emot upp till 20 skott.

I dag offentliggjordes resultatet från de sista obuduktionerna, rapporterar Hufvudstadsbladet.

Det går enligt den finländska tidningen inte att fastställa om något av offren vid skolmassakern i Kauhajoki var vid liv när Saari tände eld på klassrummet. Under måndagen obducerades de tre sista offren från den tragiska dödsskjutningen i Finland.

Kriminalinspektör Jari Neulaniemi säger till Hufvudstadsbladet att samtliga offer har skjutits på nära håll. En del elever fick ta emot upp emot 20 skott. Matti Saari sköt för att döda och siktade på huvud och överkropp, enligt kriminalinspektören.

Eleverna återvände

Eleverna återvände i dag till skolan för terapisamtal och bearbetning av vad som skett. Först på torsdag beräknas undervisningen komma igång. Samtidigt fortsatte den finska centralkriminalen med den tekniska undersökningen av skolbyggnaden.

– En del av byggnaden är isolerad, men inte hela. Vi kommer att fortsätta undersökningen hela veckan, säger Neulaniemi till Hufvudstadsbladet.

Tjänstebrott

Beslut om granskning av polisens agerande dagarna innan skolmassakern fattas eventuellt redan i morgon. Häradsåklagare Timo Lousma ska besluta om det finns anledning att inleda en förundersökning om misstänkt tjänstebrott.

– Jag har en klar bild av vad som hänt. Mitt beslut är att vänta inom kort, kanske redan på tisdag, säger han till Hufvudstadsbladet.

Timo Lousma vill enligt tidningen inte uppge vad som hittills framkommit under utredningen.

Publicerad: