Utrikes...

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-14

Anette Grinde ekonom och skribent.

Gräl om ras och kön i USA. Valet går vidare. Det är en strid mellan Obama och Clinton. Två kompetenta personer, med olika utgångspunkter och med olika kunskap.

Demokratiska kandidater, som strävar mot makt i ett demokratiskt system.

Demokratiska kandidater. Kandidater, eller medhjälpare, som i sin kamp för sig själva tar till ord om ras och kön, som något särskilt argument i tanke att skada den andre. Så sorgligt det är. När striden går från tal om kompetens, till tal om icke kompetens. Låt oss höra allt vad ni kan, vill och önskar. Låt oss höra er bubbla av inspiration om hur ni tänker er ert uppdrag – i stället för negativa tankar om mottävlaren.

Tårgas mot demonstranter. Det bråkas vidare om teckningar och skändning av sådant som är viktigt för många. Så sorgligt det är, att man känt sig tvingad att visa sådant som skadar andra – i syfte att markera tryckfrihetens öppna gränser. Och så sorgligt det är, att man från det andra hållet tar till hårda protester, våld och egendomsförlust för att visa sin avsky.

Var finns hänsynen till varandra?

Var finns omsorgen om tron och insikten om att tron är något väldigt viktigt för väldigt många?

New Yorks guvernör avgår. Att ta ansvar för sitt uppförande. Att vara rättfärdig, och hålla fast vid det även när möjligheterna ger möjlighet till annat. Det är nog en omöjlig uppgift. Vi ser det igen, igen och igen. Framträdande positioner, pengar och makt. Det ger möjligheter. Det ger möjligheter att göra än mer rätt, eller det ger möjligheter att "trilla dit" i det som inte är riktigt rätt.

Igen, och igen ser vi hur svårt det verkar vara i att hålla sig på rätt kurs. Politiker och makthavare fångar möjligheten när den ligger där mitt framför dem. Hur skulle du, och jag, göra – om möjligheten gavs? Skulle vi följa vårt moraliska spår, och hur ser det egentligen ut – eller skulle vi följa de möjligheter som yppar sig allt eftersom?

Anette Grinde

ANNONS