Han krossade Clintons dröm

NYHETER

Nu gör Hillary allt för att hjälpa Barack Obama

Foto: Hillary Clinton med dottern Chelsea inför kvällens tal på demokraternas konvent i Denver.

Han krossade hennes dröm om att att bli USA:s nästa president.

Men när Hillary Clinton talar på konventet i natt har hon ett mål i sikte.

Att övertala sina anhängare om att rösta på Barack Obama.

Foto: Barack Obama får stöd av Hillary Clinton, som han besegrade i primärvalen.

Michelle Obama är maken Barack Obamas största fan – vilket hon slog fast under måndagens bejublade framträdande. Natten till onsdagen är det Hillary Clintons tur att äntra scenen. Förhoppningen är att hon ska ena demokraterna och övertyga hennes anhängare att rösta på Barack Obama.

Clintons konventtal kan vara avgörande för om demokraterna kan enas och därmed ha en verklig chans att ta över Vita huset.

Besvikelse i bagaget

Med vårens hätska primärvalskampanj och besvikelsen över att inte bli vicepresident i bagaget väntas New Yorksenatorn Clinton plädera enighet, enighet och åter enighet.

Samma dag som Hillary Clinton talar på konventet har John McCains senaste tv-kampanj premiär, skriver AP. Den visar en sekvens ur Clintons gamla kampanj som visar sovande barn och ett telefonsamtal som vittnar om en kommande kris.

"Jag vet att senator McCain kan ta med sig en livstids erfarenhet till Vita huset. Och senator Obama har ett tal från 2002", säger Hillary Clinton.

En berättarröst fortsätter:

"Hillary har rätt. Rösta på John McCain".

"Behöver ett avslut"

Hur hennes trogna anhängare – som inte vill acceptera utfallet utan hotat med att föra väsen på konventet – kommer att agera är en källa till oro inom demokraterna. Clintons namn kommer att stå på röstsedeln när konventet formellt röstar fram sin presidentkandidat, men hon har släppt sin delegater ”fria” så att de kan stödja Obama – som under alla omständigheter har majoriteten av rösterna.

– Hillarys anhängare behöver ett avslut, konstaterar Robin Young, Hillary-supporter och reservdelegat från Dallas i Texas, kort innan hon skyndar in på konventet.

– Vi kommer att rösta på henne i första omgången, men sedan kommer vi att sluta upp bakom partiet.

Forsatt dramatik

Enligt en gallupmätning som USA Today publicerade i måndags ger bara 47 procent av Hillary Clintons anhängare – främst kvinnor och vita arbetare – sitt stöd till Obama. 23 procent är osäkra och 30 procent säger att de tänker rösta på republikanernas John McCain, någon annan eller inte alls.

Om inte trenden bryts innebär det fortsatt dramatik och ett allvarligt hot mot demokraternas möjlighet att vinna höstens presidentval.

Ingen tvivlar på att Hillary Clinton kommer göra sitt yttersta för att förena sina partivänner från talarstolen. Frågan är vad som händer bakom kulisserna. Clintonlägret sägs vara besvikna över att Obama inte sträckt ut handen mer och engagerat dem.

Bejublat

Webbtidningen Politico skriver att Bill Clinton är missnöjd med att ha fått i uppdrag att tala om utrikespolitik och säkerhet dagen efter hustrun, han hade hellre velat tala om demokratiska värderingar.

Dag två på konventet handlar om ekonomi. Hillary Clinton förväntas också leverera ett tal som attackerar republikanen John McCain och går in på sakfrågor.

Brist på ovanstående är den enda kritik som analytiker framfört mot Michelle Obamas framträdande.

ARTIKELN HANDLAR OM