Obama har utsett ny finansminister i USA

avCamilla Sundell

NYHETER

Timothy Geithner, chef för centralbanken Federal Reserves New York-avdelning, får som väntat posten

Foto: AFP
Timothy Geithner, Christina Romer, Lawrence Summers och Melody Barnes.

Timothy Geithner.

USA:s tillträdande president Barack Obama namngav på måndagen landets blivande finansminister.

Obama presenterade också sina övriga ekonomiska rådgivare – och talade om det nya, jättelika stimulanspaketet.

– Jag tror att det viktigaste att inse är att vi har samsyn, vilket är ovanligt, mellan konservativa och liberala ekonomer om att vi behöver ett stort stimulanspaket som åter kan få ekonomin i form, sade Obama vid en pressträff i hemstaden Chicago.

Obama, som tillträder den 20 januari, sade att han vill se ett stimulanspaket utformas snabbt. Det ska läggas fram för kongressen i januari, och kommer att vara av den storlek och vidd som krävs för att få hjulen i ekonomin att börja rulla igen.

Uppgifter i amerikanska medier talar om att Obama planerar att satsa ytterligare 700 miljarder dollar (motsvarande 5 800 miljarder kronor). Programmet skulle därmed bli det största offentliga stimulanspaket sedan Franklin D Roosevelts New Deal under depressionen på 1930-talet.

Ekonomiskt toppteam

Men själv nämnde han inga siffror – annat än att paketet syftar till att rädda eller skapa 2,5 miljoner amerikanska jobb.

Han sade däremot att paketet siktar på att rädda både finanssektorn, löntagare, bilindustrin, bostadssektorn men också innehöll satsningar på USA:s infrastruktur, däribland energisektorn. Och blotta vidden på måltavlorna, och deras behov, torde innebära stora, stora summor.

Obama bekräftade också att Timothy Geithner, i dag chef för centralbanken Federal Reserves New York-avdelning, blir USA:s näste finansminister, samtidigt som Harvardekonomen Lawrence Summers blir Obamas ekonomiske rådgivare i Vita huset. Båda har ett förflutet som medarbetare till Bill Clintons finansminister Robert Rubin och Summers hade själv den tunga posten i slutet på demokratens presidentperiod.

”Skarpaste hjärnorna”

Vid Obamas sida vid pressträffen stod också ytterligare två av hans lag av ekonomiska rådgivare: Melody Barnes och Christina Romer.

Obama talade om behovet av att samla ”Amerikas skarpaste hjärnor”.

– Jag har letat efter ledare som kan erbjuda både ett gott omdöme och nytänkande, både lång erfarenhet och en rikedom av djärva nya idéer.

Professorn Erik Åsard, som leder Nordamerikainstitutet vid Uppsala universitet, tycker att Barack Obama gjorde ett gott intryck.

– Han vet vad han vill. Jag tycker att han utstrålar självsäkerhet, säger Åsard till TT.

Marknadens gillande

Han är inte alls förvånad över att Obama inte nämner några summor på hur stort paketet blir. Det är ännu månader innan Obama tillträder, den ekonomiska krisen förändras mycket snabbt och ingen vet hur läget är i januari, poängterar Åsard.

– Det är nog klokt att inte nämna några siffror.

Också Johan Javéus, chef för valutaanalys på SEB, noterar att inga summor för paketet nämndes. Samtidigt understryker han att det är svårt att sia om hur aktie- och finansmarknaderna ska reagera på lite längre sikt.

Däremot tror Javéus att Timothy Geithner är ett populärt namn:

– Det är ett val som marknaden gillar.

ARTIKELN HANDLAR OM