”Nordpolen isfritt redan i sommar”

Illavarslande rapporter: Snart vatten på jordens nordligaste punkt

Nordpolen är inte iskall längre. Illavarslande rapporter från klimatforskare förutspår att man mycket snart kan ta sig ett dopp vid jordens nordligaste punkt.

– Vi tror att Nordpolen kommer att vara isfri redan nu i sommar. Det blir i så fall första gången i historien, säger David Barber, vid University of Manitoba, till National Geographic.

Forskarnas observationer och satellitbilder visar att området kring nordpolen nu endast består av is som kommit till det senaste året. Den isen smälter mycket lättare än den härdade och tjocka, fleråriga isen som tidigare täckt området.

"Nordpolen blir helt isfritt"

– Den typ av is som finns runt Nordpolen nu är upplagd för att smälta. En trolig utveckling är att Nordpolen blir helt isfritt, säger Sheldon Drobot, kllimatolog vid University of Colorado.

Moderna klimatmodeller förutspår att Arktis kommer att uppleva sin första sommar utan is någongång mellan år 2013 och 2030.

Tre gånger så snabb uppvärmning

Polregionerna är extra intressant för forskarna och tros få en upp till tre gånger så snabb temperaturökning som resten av världen.

Orsaken är att öppet vatten absorberar mer av solens energi än vad is gör och därför ökar temperaturen allt snabbare i takt med att isen försvinner.

Publisert: