18-åring dömd för att ha tänt eld på buss

Av: Anna Petersson

Publicerad:
Uppdaterad:

"Hela bussen hade kunnat brinna upp"

En 18-åring är dömd för grov skadegörelse efter att att ha tänt på en buss i Stockholm. Elden spred sig bland sätena medan den ovetande chauffören körde vidare.

– Hela bussen hade kunnat brinna upp – med chauffören i, säger åklagare Susanne Öhbom.

Under valborg tände 18-åringen eld på en tidning som han la på sätet längst bak innan han klev av. Busschauffören såg inte vad som hände och körde vidare i flera minuter medan elden spred sig över sätena. Till slut släckte han elden tillsammans med förbipasserande. Pojken är nu dömd till 100 timmars samhällstjänst för grov skadegörelse.

– Jag har inte bestämt om jag ska överklaga än. Jag yrkade på mordbrand med tanke på vad konsekvenserna kunde ha blivit, säger åklagare Susanne Öhbom.

Fångades på film

Pojken greps efter att ha avslöjats av en övervakningskamera.

– Det var tack vare filmen som vi fick bevismaterial. Sedan fick polisen jobba med att identifiera pojken, säger Susanne Öhbom.

Notan: 67 miljoner

Trots att fler avslöjas är kostnaderna för skadegörelsen rekordhög. Förra året var notan 67 miljoner kronor för SL. Bara branden i bussen kostade 50 000 att återställa – och priset kunde blivit två miljoner om bussen brunnit upp. För skattebetalarna i Stockholm blir det ungefär 2500 kronor extra per familj och år.

– Ofta handlar det om sanera klotter eller laga sönderskurna säten och krossat glas, säger Gisela Poellinger, pressekreterare på SL.

Snabb klottersanering

Men trots den höga notan har inte skadegörelsen ökat – däremot har man skärpt övervakningen och städar upp snabbare.

– Sedan årsskiftet har alla bussar och tunnelbanestationer fått övervakningskameror. Väktare kan snabbt kallas in om det blir oroligt.

Dessutom samarbetar SL med polisen i ett skadegörelsedatabas.

– Alla förseelser polisanmäls och allt klotter ska tas bort inom 24 timmar, säger Gisela Poellinger.

Publicerad: