SJ inför personliga biljetter

NYHETER

Vill förhindra andrahandsförsäljning

SJ har fått ta emot hård kritik mot sitt biljettsystem. I ett försök att förhindra andrahandsförsäljning inför de nästa år personliga biljetter.

— Det enda vi bestämt är att vi ska införa personliga biljetter, det är i nuläget osäkert om vi ska förändra hur biljetterna säljs, säger Tobias Johansson presskommunikatör på SJ.

I ett försök att förhindra den andrahandsförsäljning med SJ:s biljetter som förekommit den senaste tiden väljer nu SJ att se över sitt biljettsystem och att införa personliga biljetter.

— Vi insåg att det inte fungerar som det är just nu. Därför gör vi den här ändringen, säger styrelseordförande Ulf Adellsohn till SvD.se.

Införs 2009

När biljetterna ska införas är ännu oklart men Tobias Johansson, presskommunikatör på SJ, berättar för Aftonbladet.se att det blir någon gång under det första kvartalet 2009.

— Det enda vi bestämt är att vi ska införa personliga biljetter, det är i nuläget osäkert om vi ska förändra hur biljetterna säljs, säger han.

Anledningen till att biljetterna blir personliga är enligt Johansson främst att SJ lättare ska kunna informera och kommunicera med sina resenärer men det är också ett sätt att stoppa andrahandsförsäljningen.

— Självklart vill vi inte att andra ska profitera på försäljningen av våra biljetter. Med personliga biljetter kan vi säkerställa att det är riktiga resenärer som köper biljetterna, säger Johansson.

Om det kommer bli möjligt att göra ett namnbyte på biljetterna är enligt Johansson inte bestämt.

— Det är mycket möjligt men vi har inte kommit så långt i diskussionerna ännu, säger Johansson.