Mejla

Sonja Schwarzenberger

Mysteriet hur man plockar upp en tjej

Publicerad:
Uppdaterad:
Sonja Schwarzenberger , 28, journalist, skribent och regissör.

Förolämpad och raggad på i ett andetag, har du upplevt det?

Det glider fram en främmande människa, som utan vidare tvekan tar tillfället i akt att påpeka:

– Den där frisyren klär dig inte alls.

– Fan vad du ser svettig ut!

– Varför står du här och ser så sur ut då?

Eller bara drar till med ett kärnfullt ”jänta!” mitt i meningen. Man skulle lätt kunna vilseledas att ovanstående är menat som svar på tal efter en grov förolämpning. Tyvärr inte.

Tyvärr har jag personlig erfarenhet, och tyvärr är det ett försök att inleda något som gärna finge sluta med att offret enleveras. Ett raggförsök, på enkel svenska.

Jag har, efter att beskäftigt blivit kallad jänta en gång för mycket, diskuterat saken med några vänner. Och tyvärr verkar metoden ”Jag stöter men är allmänt otrevlig” vara ganska frekvent. Jag försöker se logiken, men känner mig som en Vulcan bland människor.

– Hmm, låt mig se, där borta står en het tjej, om jag börjar med att gå fram och fnysa ... sen ler jag lite inbjudande och berättar om mitt heta it-jobb och fäller den avgörande stöten genom att tala om för henne att hon borde tänka på vad hon äter och att det är viktigt att läsa nyheter. Heureka! Där har vi det! Säcken är ihopknuten!

Jag skyller stora delar av det här beteendet på ”The Game”, en härlig instruktionsbok i hur man blir en artist på att manipulera och tyka sig i säng till priset av sin själ och värdighet ...

Mest vill jag naturligtvis skratta åt de här självutnämnda alfahannarna, om det inte vore för att vår kultur accepterar ett visst mått av självspäkning hos heterotjejer i den här fasen. Och om jag själv inte hade varit en av dem som svalt spydigheter och annat psychotjafs för att jag var attraherad i alla fall. Jag kan villigt berätta hur oerhört lycklig jag blev den dagen jag träffade en snygging som förpestade en hel picknick genom sin dryga attityd och allt jag kände var: Vad fan är ditt problem? Och inte: ”kom genast närmare!”

Efter den dagen har vi ett namn på fenomenen: Pötar. Min vän uttryckte sig så här vackert:

– Det finns inget trick de har som jag inte sett och hånat i vår gamla rollspelsförening senast -98.

Pickup artist = rollspelsnörd utan social kompetens. Det är en spikrak korrelation.

avSonja Schwarzenberger

Publicerad: