"Sommarisen kan vara bort om fem år"

NYHETER

Isbjörnar kan simma uppemot 20 mil.

Men det är ingen garanti för överlevnad.

Om bara fem år kan sommarisen vara borta – då ligger djuren på is minst sagt pyrt till.

Isbjörnar på Island är väldigt sällsynt. Men de kan komma att öka i antal.

Det tror Tom Arnbom, Arktisansvarig isbjörnsexpert på Världsnaturfonden.

– Vi kan förvänta oss mer sådant här i framtiden. Det är ett tecken på att isen smälter. Man räknar med att två tredjedelar av alla isbjörnar kommer att vara borta år 2050, säger han.

Värre för sälarna

Isbjörnen kommer att överleva på östra Grönland och i norra Kanada. Djuret är seglivat och stammen ännu hyfsat stor: Mellan 20 000 och 25 000 björnar finns spridda över klotet.

Men för andra djur är det värre.

– Vad som händer nu är att sälarna drabbas. Många föder sina ungar på isen och de drunknar när den smälter. De är inga duktiga simmare som små – bara under förra året dog tiotusentals sälungar.

Värre än befarat

Enligt Tom Arnbom är det scenarie vi nu ser hända värre än vad någon föreställt sig.

Det man sa skulle hända i framtiden har redan skett; förra sommaren var var mängden havsis 40 procent mindre än normalt.

– Prognosen i sommar är att det kan bli 60 procent mindre än normalt. Det är otroligt mycket och väldigt skrämmande. Värre än vad någon någonsin trodde. Undantaget östra Grönland och norra Kanada kan sommarisen vara bort 2013.

"Ta varningarna på allvar"

Att en isbjörn skjutits är ingen fara. Men vi bör ta alla varningstecken på allvar, menar han.

– Jag är lite rädd för att vi bara pratar om saker. Det är vårt sätt att leva här som påverkar isbjörnarna. Min uppmaning är att vi måste göra något nu. Arktis kan redan vara kört, men vi måste tänka på andra delar av jorden.