Åkte fast – med grogg i bilens mugghållare

Foto: TT/Skärmdump
Föraren togs på bar gärning av polisen med en grogg i mugghållaren.
NYHETER

Efter att ha handlat på Systembolaget öppnade en man sin groggdrink och drack under bilfärden – och blev tagen på bar gärning av polisen, skriver Sala Allehanda.

I januari såg en polispatrull en bil som stod stilla vid vägkanten i Östervålatrakten för att sedan köra iväg i misstänkt låg hastighet

Polisen kontrollerade registreringsnumret och det visade sig att de kort därinnan fått in samtal gällande en misstänkt rattfyllerist – med just det registreringsnumret.

De stoppade bilen och tog föraren på bar gärning med en öppnad burk longdrink, en färdigblandad gingrogg med starkölsstyrka, i mittkonsolens mugghållare. Han erkände direkt för dem att han druckit.

När de kontrollerade hans promillehalt visade det sig att han hade 1,34 promille – vilket är över gränsen för grovt rattfylleri.

Drack innan – och under färd

I polisförhör berättade mannen att han varit på Systembolaget i Östervåla där han hade köpt öl, sprit och longdrinkar. Innan han körde ska han ha druckit fyra eller fem småburkar öl. Och under färden hemåt hade han hunnit dricka ur en burk longdrink, den andra stod bredvid honom öppnad.

I senare förhör sa mannen att han vid tillfället hade smärtor och var sjukskriven – smärtorna självmedicinerade han med alkohol. Och enligt honom ska han inte ha druckit alkohol sedan han stoppades rattfull.

Nu åtalas mannen vid Uppsala tingsrätt för grovt rattfylleri. Transportstyrelsen kommer att avgöra frågan om mannens körkort som drogs in på plats av polisen i ett separat ärende, skriver Sala Allehanda.

Så vet du om du kör rattfull – här går gränsen 00:34
ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Alkohol