49 grader – i skuggan!

Av: Robert Triches

Publicerad:
Uppdaterad:

Värmebölja plågar invånarna på Kanarieöarna – men på stränderna flockas turisterna

Gran Canaria. Stranden i Puerto de Mogan är ett populärt tillhåll när kvicksilvret närmar sig 49-gradersstrecket...
Foto: Arkiv/Stefan mattsson
Gran Canaria. Stranden i Puerto de Mogan är ett populärt tillhåll när kvicksilvret närmar sig 49-gradersstrecket...

Det finns varmt väder. Och så finns det VARMT väder.

På Kanarieöarna har de just nu fått en dos av det senare.

– De har varnat för att det kan bli 49 grader varmt under helgen, säger Kaare Skjevik som skriver åt tidningen Canariposten.

Foto: AP

Hetluft från Sahara har belägrat ögruppen och tillsammans med den följer dessutom en calima, en sand- eller dammstorm från nordafrika som förstör sikten och orsakar stora problem.

Varnar

Civilförsvaret på Kanarieöarna har gått ut med en varning där de rekommenderar människor med andningsproblem att hålla sig inomhus. Och människor som är känsliga för höga temperaturer uppmanas att hålla sig stilla och dricka mycket vatten – och gärna uppsöka närmaste luftkonditionerade rum.

Turistkänsliga magar uppmanas att undvika värmekänslig mat, som exempelvis mejeriprodukter, skaldjur och halvstekt kött.

– Den högsta temperaturen som uppmättes i går (fredag) var 43 grader, men meteorologerna har sagt att temperaturen kan stiga upp mot 49 grader under loppet av helgen, säger Kaare Skjevik.

Brandrisk

Det är framförallt Gran Canaria som har högst temperatur. Där flockas nu folk på stränderna, skriver nyhetssajten canarias7.es.

Brandförsvaret har också varnat för extremt hög brandrisk på öarna. Det råder absolut brandförbud och bilister rekommenderas att undvika att köra på de mindre vägarna av risk för brand.

Calimas och värmeböljor är vanliga på Kanarieöarna och det är heller inte ovanligt med dödsfall som följd av de höga temperaturerna. I juli 2004 dog 14 människor under en värmebölja.

Publicerad: