”Björklund måste bjuda in oss”

avJohanna Melén

NYHETER

Socialdemokraterna kräver bred överenskommelse i betygsfrågan

Socialdemokraterna vill vänta med att betygsätta regeringens nya betygsskala.

Först vill man sätta sig ner och förhandla.

– Nu väntar vi på att Jan Björklund bjuder in oss så vi får diskutera det här, säger Marie Granlund, skolpolitisk talesperson för socialdemokraterna till aftonbladet.se.

För henne är det viktigaste att man når en bred politisk överenskommelse i frågan. Sveriges elever ska inte tvingas anpassa sig efter nya betygssystem så fort som landet byter regering, menar hon.

Hur ställer du dig till den sexgradiga skalan som Björklund föreslår?

– Vi såg det för första gången för fem minuter sedan. Vi har ett klart mandat att sätta oss ner och förhandla. Men då måste man också bjuda in oss.

– Vi har tillsammans med lärarna sträckt ut en hand för att skapa ett varaktigt system. Vi hoppas att Jan Björklund tar det här på allvar och bjuder in oss till samtal.

Kommer ni att bli överens om en ny betygsskala?

– Om vi i s får råda så kommer det att bli så. Men då måste viljan finnas hos skolministern. Ordning och reda ska finnas också i skolpolitiken, inte bara i klassrummet.

”Släpp prestigen och kom överens”

Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Preisz är också hon besviken över att Jan Björklund presenterar förslaget utan att först ha diskuterat det med oppositionen.

– Vi kan inte ha ett system som inte är hållbart över flera val. Släpp prestigen och kom överens. Annars är det eleverna som förlorar, säger Preisz till aftonbladet.se.

Hon är däremot positiv till att det nu ser ut att bli fler betygssteg.

– Godkäntnivån har varit för bred. Så det är positivt.

– Däremot kan man diskutera att grundskoleelever ska få underkänt. Det måste ses som en tydlig signal till kommunerna att sätta in mer resurser än tidigare. Att ge underkänt till grundskoleelever är ett misslyckande.