Nyheter

Ungdomspolitiker vill stoppa ny övervakningslag

Av: 

Anna Petersson

NYHETER

Fyra nejröster till kan fälla förslaget

Fyra borgerliga riksdagsledamöter som går emot sina partier – det är allt som behövs för att fälla förslaget om ny övervakningslag.

Nu vill flera borgerliga ungdomsförbund få ”sina” politiker att stoppa lagen.

– Jag vet inte en enda ung politiker som är för förslaget. De äldre politikerna förstår inte innebörden av att alla kan avlyssnas med den nya tekniken, säger Niklas Wykman, ordförande i Muf.

Det nya övervakningslagen innebär att allas e-post och telefonsamtal kan övervakas av Försvarets radioanstalt, FRA. Förslaget är kontroversiellt. Alla i oppositionen är emot och även flera borgerliga politiker. Fyra röster skiljer sidorna åt om alla borgerliga politiker röstar efter partilinjen.

– Det här är en helt ny form av massövervakning och varje politiker är personligt ansvarig inför väljarna, säger Niklas Wyman.

"Övervakning måste vara rättsäker"

Fredrik Schulte är en av de moderater som är emot förslaget. Ändå ska han rösta för det.

– Jag är starkt kritisk till förslaget. Det är bra att man höjer säkerheten i landet, men jag menar att övervakningen måste ske på ett rättssäkert sätt. Polisen ska be om tillstånd hos en domstol innan de avlyssnar någon.

Varför röstar du ja ändå?

– Sossarna är ändå i grunden för förslaget, med några mindre ändringar, så det kommer gå igenom förr eller senare ändå. I stället för att jävlas med regeringen så röstar jag för och undviker risken för politisk kris.

Tror du inte att regeringen skulle klara av om riksdagen röstade emot?

– Det kan jag inte förutspå, men vi har en liten majoritet och måste hålla ihop. Det är viktigt att riksdagen har regeringens förtroende i säkerhetspolitiska frågor.

Men Niklas Wyman är kritisk.

– Klart att man måste kompromissa, men det här är det enskilt viktigaste beslutet som riksdagen ska fatta och då måste man kunna gå emot partilinjen. Med ett sådant beslut tar man bort individens frihet som är grunden för ett tryggt samhälle.

Fakta: FRA

FRA, Försvarets radioanstalt, är en civil myndighet som hör till försvarsdepartementets verksamhetsområde.

Huvuduppgiften är signalunderrättelsearbete på uppdrag av regering och myndigheter.

FRA leds av en generaldirektör. Förnärvarande heter han Ingvar Åkesson.

Runt 650 personer jobbar på FRA.

Huvudkontoret ligger på Lovön utanför Stockholm.

ANNONS

Se över ditt elavtal när priserna rusar! Jämför och hitta det bästa elavtalet för dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Vad är sant och falskt om nya lagen?
Publisert: