Presidentvalet i USA 2016

Läsarna: Vi väljer Obama

Av: 

Johanna Melén

NYHETER

Unik undersökning bland aftonbladet.se:s läsare visar att Obama skulle vinna jordskredsseger - om valet hölls i Sverige

NÄRA OBAMA Undersökningen visar var Barack Obama och John McCain står politiskt. Pennan visar var svenskarna står i förhållande till de båda kandidaterna.
NÄRA OBAMA Undersökningen visar var Barack Obama och John McCain står politiskt. Pennan visar var svenskarna står i förhållande till de båda kandidaterna.

Aftonbladet.se:s läsare väljer Obama.

Han är intelligentare, ärligare och kunnigare än rivalen McCain.

Dessutom stämmer Obamas åsikter bättre överens med läsarnas, enligt en unik undersökning bland nära 110 000 personer.

– Obama skulle vinna en klar seger i Sverige, säger Jasper Laros från holländska Kieskompas som gjort - och utvärderat läsarundersökningen.

Hade USA rätt att invadera Irak?

– Nej! säger Barack Obama.

– Nej! säger aftonbladet.se:s läsare.

Ska man kräva licens för att få köpa vapen?

– Ja! säger Obama.

– Ja! säger aftonbladet.se:s läsare.

Ska abort förbjudas?

– Nej! säger Obama.

– Nej! säger aftonbladet.se:s läsare.

Om presidentvalet i USA avgjordes i Sverige skulle Barack Obama vinna en jordskredsseger. John McCain skulle inte ha en chans. Det står klart efter en unik undersökning som gjorts bland aftonbladet.se:s läsare inför valet som nu ska avgöras.

På en höger-, vänsterskala placerar sig en majoritet av läsarna till vänster, mycket nära Barack Obama. Och precis som Obama är aftonbladet.se:s läsare mer progressiva, mindre traditionella, mer socialliberala, mindre konservativa.

Obama - en vinnare

– Svenskarna står mycket nära Obama i nästan alla frågor, säger Jasper Laros från holländska Kieskompas, som hjälper väljare att ta reda på vilken kandidat de står närmast.

– I hela Europa visar undersökningar att Obama är en vinnare.

Skillnader mellan olika delar av Sverige finns, men de är små. Till exempel är läsarna i gävletrakten, på Gotland och i Norrland mer till vänster än de som bor i Skåne, Blekinge och i jönköpingstrakten.

När det gäller förtroendet för kandidaterna blir betyget högre för Obama än McCain. Undantagen handlar om erfarenhet och patriotism. I de frågorna sätter läsarna McCain före Obama. Däremot anser läsarna att Obama är intelligentare, ärligare, mer inspirerande, kunnigare, mer beslutsam och en bättre ledare än John McCain. På en skala från 1 - 5 får Obama medelbetyget 3,6. McCain hamnar på 2,9.

Bush har lägst förtroende

Här har läsarna även fått bedöma sittande president George W Bush och den tidigare kandidaten för demokraterna, Hillary Clinton. Bush inger lägst förtroende bland läsarna med snittbetyget 2,4 medan Clinton hamnar före McCain, men efter Obama med betyget 3,2.

Bara i några få frågor står aftonbladet.se:s läsare närmare McCain än Obama. Det gäller till exempel frågan om invandring. McCain anser, precis som en majoritet av läsarna, att olaglig invandring är ett hot mot nationens säkerhet. Obama däremot anser inte att det är något större problem. Läsarna håller också med McCain i frågan om ett bestämt minimistraff för olika typer av brott. I vissa frågor håller aftonbladet.se:s läsare varken med Obama eller McCain. Det handlar bland annat om mer koldioxidskatt på bensin är ett bra sätt för att få ner utsläppen. Läsarna svarar ja på frågan medan Obama är tveksam och McCain säger nej.

ANNONS

Köp den populära muminmuggen Fiske till rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Presidentvalet i USA 2016

Trumps USA