Nyheter

De ska rädda jorden

Av: 

Caroline Olsson

NYHETER

Så ska domedagsasteroiden spåras – idag avgjordes rymdtävlingen

Vinnaren klarar jobbet med en enkel radiosändare, en kamera och en raket av standardtyp.

Och målet är högst verkligt – det handlar om domedagsasteroiden Apophis.

Uppdraget kan bli verklighet om bara några år.

Både Nasa och Esa, amerikanska respektive europeiska rymdstyrelsen, har varit med och sponsrat tävlingen som arrangerades av The Planetary Society i USA.

Man fick in 37 förslag på hur forskare med stor exakthet ska kunna följa asteroiden 2004 MN4, även kallad Aphopis, som i värsta fall kan kollidera med jorden år 2036 och orsaka en mycket omfattande katastrof.

Spårsändare

Vinnaren vill skicka upp en rymdsond redan om fyra år. Den skulle kartlägga Aphopis på nära håll och sedan märka asteroiden med en enkel spårsändare i form av en radiofyr i beprövad teknik.

– Vi är mycket nöjda med att så många tänkt i nya banor för att lösa ett viktigt problem som kan påverka livet på hela jorden, som dinosaurierna fick lära sig den hårda vägen, sa Bruce Betts, projektledare vid Planetary society när vinnarna avslöjades i Kalifornien idag.

– Vi hoppas att vinnarna inspirerar rymdmyndigheter i hela världen att gå framåt när det gäller teknik och uppdrag för att skydda vår planet från potentiellt farliga asteroider och kometer.

Maj 2012

Vinnarförslaget bland de etablerade forskarna kallas Foresight och bygger på en ganska enkel farkost, som skickas upp den 9 maj år 2012 och kommer fram i mars året efter.

Ombord finns bara två instrument – en kamera och en sändare.

Farkosten skulle sedan läggas i omloppsbana runt Apophis under en månad och noga kartlägga varendad kvadratmeter av den stora stenklumpens yta.

Sedan skulle man följa Aphopis på exakt avstånd med hjälp av laser i ytterligare tio månader, för att få fram asteroidens exakta bana och hur den kan komma att förändras.

250 meter

Asteroiden Apophis är en jättebumling, 250 meter i diameter. Den upptäcktes 2004 och kommer att vara synlig med blotta ögat när den passerar jorden 2029.

Sju år senare, år 2036, kommer den tillbaka och då kan den vara farlig, beroende på om banan förändrats.

Scenariot har tidigare inspirerat Hollywood till den spektakulära filmen “Armageddon”, där Bruce Willis åker upp och spränger en farlig jätteasteroid.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert: