Staten stäms inför Europadomstolen

Publicerad 2012-04-15

Anhöriga till den man som sköts till döds av polisen i Lindesberg 2005 stämmer med hjälp av Civil Right Defenders svenska staten inför Europadomstolen.

Den 22-åriga mannen sköts ihjäl av polisen i Lindesberg 2005.

Den 22-årige mannen sköts ihjäl utanför sitt föräldrahem sedan hans föräldrar begärt polishjälp med sonen som drabbats av en psykos och beväpnat sig med knivar.

När två polispatruller kom fram möttes de av 22-åringen som gjorde ett utfall. En polisman sköt, enligt polisen, mot hans ben. Men kulan rikoschetterade mot en grind och träffade mannen i magen. Han dog inför ögonen på föräldrarna.

Polisen åtalades för vållande till annans död men frikändes med hänvisning till nödvärn.

De tillkortakommanden och strukturella fel som ledde fram till 22-åringens död är inte acceptabla och inga lärdomar har dragits av fallet, skriver Civil Right Defenders på Dagens Nyheters debattsida. Därför går man nu vidare till Europadomstolen.

Kräver förändringar

Om insatsen planerats och genomförts rätt hade mannen varit i livet, skriver organisationen. Om polisen inte använt dumdumkulor hade 22-åringen sannolikt levt.

Civil Right Defenders (tidigare Svenska Helsingforskommittén för mänskliga rättigheter) kräver nu en rad förändringar för att händelser som denna inte ska upprepas:

Högre krav måste ställas på reglerna om hur poliser får använda skjutvapen, utbildningen i hur psykiskt sjuka ska behandlas måste bli bättre och polisen måste sluta använda dumdumkulor, en ammunition som är förbjuden i krig eftersom den orsakar oförsvarligt lidande.

TT

ANNONS