Nyheter

Israelisk soldat stängs av efter aktivistattack

Av: 

Ida Gustafsson

NYHETER

Slog ner demonstrant med sitt gevär

Den israeliske soldaten Shalom Eisner filmades när han slog ner aktivisten Andreas Ias, 20.

Händelsen som uppmärksammats världen över kan nu leda till att Eisner får sparken.

– Ja, vissa bilder ser hemska ut, men jag dödade ingen, säger han till sitt försvar.

Den israeliske överstelöjtnanten Shalom Eisner som fångades på film när han klubbade sitt M16-gevär i ansiktet på den danske protestaktivisten Andreas Ias riskerar nu att få sparken. Efter en internutredning och att soldaten inför vänner medgett att han gjort fel har tills vidare stängts av från sin tjänst.

Kastade cyklar

Händelsen inträffade i lördags när drygt 250 aktivister, främst palestinier, genomförde en protestaktion på cykel i den Israel-kontrollerade delen av Västbanken nära Jericho. New York Times skriver att aktivisterna ska ha sjungit sånger och skanderat fridfullt i en halvtimme och sedan bestämt sig för att gå mot de israeliska styrkorna som bevakade demonstrationen. Och då ska den israeliska försvarsmakten ha stoppat aktivisterna varpå en konfrontation uppstod. Soldaterna ska enligt den israeliska tidningen Haaretz har slagit aktivisterna och kastat deras cyklar.

"Jag dödade ingen"

Händelsen filmades av Internationella solidaritetsrörelsen och postades på Youtube och har sedan spritts via israeliska medier.

I klippet ser man hur Andreas Ias går förbi soldaten som till synes helt oprovocerat plötsligt attackerad av Shalom Eisner som slår honom i huvudet med sitt gevär. Den 20-årige dansken som undkom med endast en spräckt läpp sade till israeliska tidningen Haaretz att demonstrationen var fredlig.

– Om jag trodde att detta skulle hända hade jag skyddat mig själv, det här kom från ingenstans, säger han.

Soldaten säger till sitt försvar att filmen från händelsen ser allvarligare ut än vad det i verkligheten var:

– Det var en två minuter lång konfrontation och ja, det stämmer att en del bilder ser hemska ut. Men jag använde ett vapen som en pinne. Jag dödare ingen och riskerade inte livet på någon, har soldaten sagt enligt israeliska tidningen Haaretz.

Fördöms

Efter att dansken attackerats blåstes demonstrationen av. Attacken har väckt stor uppmärksamhet i israeliska medier och försvarsministern, Ehud Barak har fördömt soldatens agerande och krävt en omfattande utredning.

Danska Berlingske tidene skriver att den danske utrikesministern Villy Søvndal har krävt att israeliska myndigheter ska redogöra för händelsen.

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert: