34 barn dödade efter vapenvilan

FN: ”Extremt våld”

34 barn har dödats sedan vapenvilan i Syrien inleddes – FN kallar våldet ”extremt”.

Samtidigt nekas observatörer visum till landet.

FN har än så länge bara 24 observatörer på plats för att bevaka vapenvilan i Syrien. Enligt chefen för FN:s observatörsuppdrag i Syrien, Hervé Ladsous, har tre tilltänkta observatörer nekats visum av Syrien.

Ladsous vill inte nämna vilken nationalitet de portförbjudna har men en av dem ska redan befinna sig i Damaskus.

300 på plats

Fullt utbyggd ska observatörsgruppen uppgå till 300 men hittills har FN:s medlemsländer bara gett löften om hälften. Ladsous säger sig ändå vara övertygad om att 300 observatörer finns i Syrien till slutet av maj.

Ladsous säger förtruppen av observatören rapporterar att regimen har kvar tunga vapen i städer, bland annat artilleripjäser.

– Våra observatörer ser ett antal pansarskyttefordon, haubitsar och annan militär utrustning på de flesta platser de har besökt, sade Ladsous vid en presskonferens i FN-skrapan på tisdagen.

Tolv soldater stupade

Att dra tillbaka vapnen från tätorterna är en av de punkter i FN:s fredsplan som regimen lovat uppfylla. Om så inte sker, kommer det att rapporteras till säkerhetsrådet.

Våldsutbrott förekom i två syriska provinser på tisdagen. Bägge sidor bröt mot vapenvilan. Tio civila förlorade livet av arméns granateld i Idlib. I en eldstrid med rebeller i Dayr al-Zawr stupade tolv soldater.

34 barn dödade

FN uppger att fler än 34 barn dödats sedan "vapenvilan" inleddes den 12 april – och säger sig vara oroad över en ny våg av ”extremt våld”.

– Jag uppmanar alla parter i Syrien att undvika dödande och skadande av barn, säger FN:s Radhika Coomaraswamy enligt The Guardian.

Publisert: