”Jag vet inte hur många bevis jag städade bort”

avJosefin Sköld

NYHETER

Polisen avfärdade först mordet på Kiarashs far som ett naturligt dödsfall

Foto: privat och patrick persson
HITTADES I SOFFAN Kooros Effatian, 66, tros ha blivit Peter Mangs första offer redan 2003.

MALMÖ. Det har snart gått nio år sedan Kiarash Effatian plockade ihop sin döda pappas tillhörig­heter i lägenheten på Gånglåtsvägen i Malmö.

Ett naturligt dödsfall, sa polisen. Men ändrade sig sedan.

Kooros Effatian, 66, misstänks vara serieskytten Peter Mangs första offer.

”PAPPA ÄLSKADE SVERIGE” Kiarash Effatian säger att han är väldigt kritisk mot polisens arbete. ”Under alla år har jag svarat på hundratals frågor, men de har aldrig berättat någonting för mig”, säger han.

När den 66-årige pensionären Kooros Effatian kom till Sverige från Iran i slutet av 1980-talet beskrev han sitt nya hemland som ”världens centrum för civilisation”. Här skulle han och familjen leva trygga resten av livet.

– Pappa älskade verkligen allt med Sverige. Tyvärr visste han inte hur fel han skulle komma att ha, säger hans son Kiarash.

”Jag blev misstänksam”

En varm sommareftermiddag den 13 juni 2003 hittades Kooros död i sin citrongula soffa.

– Polisen sa direkt att han dött av naturliga orsaker. Men jag blev ändå misstänksam när jag kom in i lägenheten, säger Kiarash.

Han reagerade på de stora mängder blod som rann från soffan där Kooros hade hittats. Säkert flera liter. Några dagar senare meddelade polisen att brott sannolikt låg bakom pappans död.

Den pedantiskt städade lägen­heten på Gånglåtsvägen blev plötsligt en mordplats.

– Och där hade jag gått runt och rotat i flera timmar. Jag vet än i dag inte hur många bevis jag förstörde, säger Kiarash.

Men åren gick, och mordet på den 66-årige pensionären blev ett ”cold case”. Tills Peter Mangs dök upp.

Bekräftade sambandet

Hösten 2010 såg Kiarash själv sambandet mellan pappans död och de nya mordförsöken serieskytten anklagats för.

– Det talades om en niomillimeters pistol, en Glock, att Mangs bott på en av pappas tidigare adresser och att han varit medlem i den skytteklubb som av någon okänd anledning ringt upp min pappa några dagar innan han mördades, säger Kiarash.

Till slut ringde han polisen, och några veckor senare bekräftade de sambandet.

– Jag är väldigt kritisk till polisens arbete. Under alla år har jag svarat på hundratals frågor, men de har aldrig berättat någonting för mig. Jag vet inte ens vilka bevis de har för att Mangs dödade min pappa, säger han.

Kiarash hoppas kunna följa stora delar av rättegången på plats i Malmö.

– För pappas skull.