Elaine Eksvärd

Så psykade han Löfven

Av: 

Anette Holmqvist

Elisabeth Marmorstein

NYHETER

Reinfeldt gjorde allt för att trycka dit S-ledaren: Det säger en del om deras panik

Hårda ord De politiska påhoppen under gårdagens partiledardebatt i ”Agenda” tog inte slut när kamerorna slocknade. Reinfeldt och Löfven var hårda mot varandra – och det var även deras partikamrater.
Hårda ord De politiska påhoppen under gårdagens partiledardebatt i ”Agenda” tog inte slut när kamerorna slocknade. Reinfeldt och Löfven var hårda mot varandra – och det var även deras partikamrater.

Fredrik Reinfeldt använde all sin erfarenhet för att trycka till Stefan Löfven.

Psykkriget från tv-debatten fortsatte när kamerorna hade slocknat.

– Jag bryr mig faktiskt inte. Men det kanske säger lite grand om deras panik, säger ­S-ledaren.

S-ledaren var nöjd med debatten.

Det var åtta laddade partiledare som anlände till tv-huset i Stockholm i går kväll. Inte ­sedan valrörelsen 2010 har alla riksdagspartier deltagit i en tv-sänd debatt.

För Stefan Löfven (S) var det en av hans tuffaste prövningar hittills. Eftersom han inte sitter i riksdagen är han helt oprövad som debattör, vilket stundtals märktes då han hamnade på defensiven.

”Det gick bra”

Trots det var han nöjd efteråt.

– Det gick bra, jag fick tydliggöra skillnaderna. Vi har en ­regering som är nöjd trots massarbetslöshet medan vi står för en betydligt mer aktiv näringspolitik och utbildningspolitik, säger Löfven.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M), som just nu genom­lider sin största kris som partiledare, kontrade med att anklaga Stefan Löfven för att inte lämna besked om sin politik eller om han tänker regera med V och MP vid en valseger 2014.

Efteråt slog han fast:

– Jag uppfattade inte att de ens försökte ge gemensamma svar. Stefan Löfven berättade hur han skulle höja skatterna och de andra två gjorde slut på pengarna.

Men de hårdaste attackerna kom från deras partikamrater i sociala medier. Den nye partisekreteraren Kent Persson (M) dömde ut Stefan Löfven – mitt under pågående debatt. Ett mycket ovanligt tilltag från en toppolitiker.

”Det går så sakta för Löfven att man somnar. Löfven är faktiskt sämst i kväll” skrev Persson på Twitter.

Tonar ner sociala medier

Efteråt ville Fredrik Reinfeldt tona ned betydelsen av sociala medier.

– Låt inte Twitter bli sanningen, lyssna på svenska folket i stället.

Även Stefan Löfvens partikamrater attackerade sin huvudmotståndare med inlägg i sociala medier. Statsministern anklagades för att vara arrogant och använda härskartekniker. Bland annat eftersom Reinfeldt konsekvent bara använde S-ledarens förnamn.

Finns det en risk att bli betraktad som arrogant när man varit statsminister så länge som du?

– Nej, jag tror däremot att man kan uppfattas som väldigt ­erfaren.

Blått var bäst eller röd revansch? Så tycker experterna om debatten

Ulf Bjereld, S-märkt statsvetarprofessor

Vem var bäst och varför?

– Bäst var Jan Björklund. Han lyckades med att profilera sitt eget parti och sin egen person utan att skada bilden av en enad borgerlighet. Det är en svår uppgift.

Vad var mest uppseendeväckande under debatten?

– Det var att Gustav Fridolin, Annie Lööf och Göran Hägglund försvann ur debatten. Även om de hade lika mycket talartid som de andra gjorde de ­inte så skarpa avtryck i debatten.

Elaine Eksvärd, retorikexpert

Vem var bäst och varför?

– Jag tycker att det var dött lopp mellan Löfven och Reinfeldt. Reinfeldt hånlog vid flera tillfällen. Det gjorde även Löfvén, men det blir värre när man är statsminister. Reinfeldt ­riskerar att hamna i ­Göran Persson-retoriken, den arroganta översittaren.

Vad var mest uppseendeväckande under debatten?

– Det mest uppseendeväckande var hur många av partiledarna som faktiskt hånlog mot varandra. Löfven sa att han har stött på fler från näringslivet än vad de andra partiledarna har gjort tillsammans, så han använde sin egen erfarenhet till att sänka de andra. Uppseendeväckande var också att ­Jimmie Åkesson drog upp ett diagram. Det har jag nog aldrig sett någon g­öra tidigare.

Andre Assarsson, M-märkt ­pr-konsult

Vem var bäst och varför?

– Jag tyckte att Reinfeldt och ­Löfven levde bäst upp till förväntningarna. ­Löfven klarade eldprovet och lyckades visa att han kan bli statsminister, han lyckades hålla huvudet ovanför vattenytan trots att han pressades väldigt hårt. Reinfeldt var också skicklig och lyckades framstå som väldigt trovärdig, men han kunde ha varit lite mer ödmjuk.

Vad var mest uppseendeväckande under debatten?

– Att de kallade varandra vid förnamn, vilket jag tror att många tittare är ovana vid. I fråga om det politiska innehållet var det att man gjorde upp om kärnkraften i direktsändning och att man pratade med varandra för att diskutera en block­överskridande överenskommelse.

Helle Klein, ­journalist och präst i Svenska kyrkan

Vem var bäst och varför?

– Jag tycker att ­Jonas Sjöstedt var den som hade absolut mest passion. Han hade patos, sa bra saker och var tydlig i sin argumentation. Han var den som verkligen drev oppositionspolitik och gick på alliansen lite mer. Sedan tycker jag att Löfven vinner på sin trygga, sävliga och norrländska stil mot Reinfeldt som blir mer och mer arrogant.

Vad var mest uppseendeväckande under debatten?

– Debatten var rätt så förutsägbar, men det som blev tydligt var att ­Löfven fick noll svar från ­regeringen när han bjöd in till en uppgörelse inom hållbar energipolitik. Det blev även tydligt att Jimmie Åkesson ­enbart ser invandringsfrågan, alla frågor slutar med att det är ­invandrarnas fel.

Jonas Hinnfors, professor i stats­vetenskap vid Göteborgs universitet

Vem var bäst och varför?

– Eftersom det var Löfvens första debatt och alla blickar var riktade mot honom tycker jag att han klarade sig bra, även om han hade lite svårigheter ­ibland. Sedan var Fridolin väldigt lugn och resonerande. Det är inte alldeles lätt att se hur han ser på regeringsfrågan, men han var duktig och sansad.

Vad var mest uppseendeväckande under debatten?

– Socialdemokratin och Alliansen står egentligen varandra ganska nära, och jag tycker att den här debatten visade det väldigt tydligt. Man skiljer sig åt på vissa punkter, men på väldigt många områden står de varandra nära.

Ordkriget mellan S och M har börjat

”Stefan Löfven bjuder in till att fika så att jobben blir fler.”

Fredrik Reinfeldt hånar i debatten Socialdemokraternas förslag om ett innovationspolitiskt råd.

”Jag tänkte faktiskt ta med en budget så att du kan läsa på.”

Stefan Löfven svarar på Reinfeldts påhopp om bristen på politiska besked från Socialdemokraterna.

”Man kallar alla som inte arbetar för bidragstagare och vi vet att det är jättemånga människor som inte får ett ­arbete som inte något hellre vill och det är det jag störs av.”

Stefan Löfven om regeringens ”arroganta politik” efter debatten.

”Man kan på kort sikt vinna många människors förhoppningar på stor otydlighet men det är på ­besked man kan regera landet.”

Fredrik Reinfeldt, efter debatten, om att ­Stefan Löfven är ”otydlig”.

”Reinfeldt dominerar med glöd och engagemang. Det går så sakta för Löfven att man somnar. ­Löfven är faktiskt sämst i kväll.”

Kent Persson, partisekreterare (M) på Twitter under debatten.

”Kan mobbaren sluta tilltala ­Löfven med förnamn? Du, Fredde, alltså.”

Marita Ulvskog, EU-parlamentariker (S) under debatten.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Elaine Eksvärd

ÄMNEN I ARTIKELN

Elaine Eksvärd

Jimmie Åkesson

Stefan Löfven

Fredrik Reinfeldt