Nyheter

Carema kan ha blivit hackat

NYHETER

”Vi kan inte utesluta en attack”

Carema drabbades på tisdagsmorgonen av dataproblem och företagets hemsidor gick inte att nå.

– Det finns saker som tyder på att det varit en hackerattack. Vi kan inte utesluta det. Det finns indikationer på att det skulle vara en så kallad dos-attack, säger Erika Wegner, pr-ansvarig på Carema Care.

Under morgonen upgav Daniel Stålbo, kommunikationschef på Carema, att problemen berodde på att företagets servrar startats om under natten.

– När sådana saker händer är det en viktig informationskanal som ligger nere men de jobbar för fullt med att få upp det, säger han.

På Twitter cirkulerade uppgifter om att företagets hemsidor hackats av nätverket Anonymous men det förnekades först av Caremas övergripande IT-ansvarige Joakim Kruse.

”Återstartat”

– Vi har också hört ryktena men de stämmer inte. Det som hänt är att vi i natt haft problem med vår serverpark och vi har återstartat nu i morse. Just nu håller vi på med återstartsdelen av hemsidan. I de fall det händer att någon hackar en hemsida brukar det dyka upp på hackarnas olika sajter. Vad vi kan se så hittar vi inte någon information om det och det är bara någon som passat på nu eftersom vi har driftproblem.

Vid elvatiden i dag var Carema inte längre så säkra på att dataproblemen endast berodde på omstarten.

– Det finns saker som tyder på att det varit en hackerattack. Vi kan inte utesluta det. Det finns indikationer på att det skulle vara en så kallad dos-attack, säger Erika Wegner, pr-ansvarig på Carema Care, till TT.

Kan polisanmäla

Carema fortsätter nu arbeta för att så snabbt som möjligt få upp företagets hemsidor igen. Samtidigt undersöker man om en attack ägt rum.

– Visar det sig att det är en attack får vi ta ställning till om vi ska göra en polisanmälan. Men det primära är att få upp hemsidorna igen, säger Erika Wegner.

TT

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter