Nyheter

Docenten: Jag ångrar ingenting

Av: 

Josefin Sköld

Anders Johansson

NYHETER

Skar av sin hustrus läppar med skalpell

Docenten skar bort sin frus läppar med en skalpell och åt upp dem.

Men ångrar ingenting.

– Jag kommer att få fyra års fängelse, men hon kommer att vara förstörd resten av livet, har han sagt till polisen enligt en källa med insyn i ärendet.

Våldet som den ansedde docenten, knuten till Karolinska institutet, misstänks ha utövat var så grovt att åklagaren först rubricerade brottet försök till mord.

– Men den misstanken kunde vi avfärda efter att han suttit anhållen i drygt två dygn, säger kammaråklagare Jakob Holmberg.

– Då kunde vi med säkerhet fastställa att det inte fanns något uppsåt till att beröva målsägaren livet.

”Mycket illa däran”

I stället framgick att syftet var att skada kvinnan, varför rubriceringen på ärendet ändrades till synnerligen grov misshandel.

– Jag hoppas kunna väcka åtal före midsommar, men det är inte helt säkert ännu, säger Jakob Holmberg.

Enligt en källa med insyn i utredningen larmades polisen till platsen av en granne som reagerat på de stora mängderna med blod i trappuppgången.

– Även lägenheten var fullständigt nedblodad, kvinnan var mycket illa däran. Hon hade även skärsår på armarna som visade att hon hade fightats mot honom.

Docenten har i förhör uppgett att han fått reda på att hans hustru träffat en ny man. När polisen kom till lägenheten var den ansedde forskaren kall och oberörd, och fördes omedelbart till en rättspsykiatrisk mottagning. Inte heller där visade han några tecken på ånger.

– Han sa: "Jag kommer att få fyra års fängelse, men hon kommer att vara förstörd resten av livet. Ingen ska vilja ha henne", säger källan.

Använde skalpell

Docenten uppges ha skurit upp kvinnans ansikte med en skalpell, från örat och ner till munnen. Vissa delar åt han senare upp.

Kvinnan befinner sig nu på hemlig ort.

– Hon mår naturligtvis inte bra, varken psykiskt eller fysiskt. Hon har mycket svåra skador, läkarna kan inte uttala sig om hon kan bli återställd eller inte, sa hennes målsägarbiträde, advokat Ingela Ekman till Aftonbladet i går.

Enligt Aftonbladets källa kan kvinnan dock prata hjälpligt och har berättat för polisen att mannen aldrig tidigare varit aggressiv eller visat sådana tendenser. Några tidigare anmälningar finns inte heller mot honom.

”Har planerat dådet”

– Det är uppenbart att det här inte är ett vansinnesdåd som skett i stundens hetta, mannen har planerat dådet, säger källan.

Docenten har varit gift tidigare och har flera barn från det äktenskapet. Bara några veckor efter skilsmässan gifte han om sig med sin nuvarande, betydligt yngre fru.

Mannen, som har erkänt handlingarna, är nu häktad för grov misshandel och ska genomgå en liten sinnesundersökning. Åtalet ska vara väckt senast den 7 juni.

ANNONS EXTERN LÄNK

Lys upp höstmörkret – just nu 25 % medlemsrabatt på belysning hos Åhléns!

Åhléns

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter