Kamprad skänker en miljard till forskning

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Ny stiftelse ska få dela ut Kampradpris

1 av 3 | Foto: LNU
Elever vid Linnéuniversitet.

Ingvar Kamprad går i Alfred Nobels fotspår.

Han skänker en miljard kronor till forskning och utbildning – och vill instifta ett Kampradpris.

– Det är fantastiskt, säger Lena Fritzén, talesperson för Familjen Kamprads stiftelse.

Den 23 december 2011 lär gå till historien för Småland och Linnéuniversitet.

Ingvar Kamprad tillkännagav under sitt jultal till anställda vid varuhuset i Älmhult att han och Inter Ikea skänker 950 miljoner till en nyinrättad stiftelse.

Stiftelsen ska varje år dela ut stora summor pengar för att främja forskning och utbildning – framför allt i Småland, men även nationellt.

– Jag och min familj är mycket glada att vi tillsammans med Linnéuniversitetet och Inter Ikea och efter år av förberedelser kan skapa denna stiftelse för vårt älskade Småland, säger Kamprad i ett pressmeddelande.

”Enligt stadgarna ska Familjen Kamprads stiftelse prioritera forskning och utbildning som bedrivs inom ramen för Linnéuniversitetet, men stiftelsen kan även stötta regionala, nationella och globala forsknings- och utbildningsprojekt”, skriver man på stiftelsens hemsida.

Första utdelning 2013

Det kan redan nu vara läge att börja fila på en ansökan, då stiftelsen under hösten 2012 kommer att börja se över stipendier som delas ut 2013.

– Det är något han har tänkt på under en längre tid. Småland är speciellt för honom och han vill göra något för människor och det område som står nära hans hjärta, säger familjen Kamprads talesperson Per Heggenes till Aftonbladet.

Ingvar Kamprad själv kommer att sitta som styrelseordförande i stiftelsen som under 2013 räknar med att dela ut minst 30 miljoner kronor.

Inter Ikea kommer årligen också att skjuta till 270 miljoner kronor till stiftelsen, så länge Ikeas resultat gör det möjligt.

– Det är väldigt mycket pengar. Det är naturligtvis det största som har hänt den här regionen, säger Lena Fritzén som förutom att sitta i stiftelsens styrelse är prorektor på Linnéuniversitetet.

Vill ge Kampradpris

Inom några år hoppas Ingvar Kamprad att stiftelsen ska kunna dela ut ett Kampradpris, för framstående medicinsk forskning.

”Priset ska endast kunna tilldelas hela forskarlag och inte enskilda forskare. Det är min önskan att särskilt forskarlag med yngre forskare ska premieras”, skriver Kamprad själv i ett stiftelseförordnande.

Publicerad: