Apple laddar för ny succé

avPeter Pettersson

I kväll presenterar Apple sina nya produkter.

Media från hela världen är på plats för att följa presentationen.

Aftonbladet bloggar live från San Francisco.

Klockan 19 i kväll svensk tid startar Apples presentation av nyheter på Moscone Center i San Francisco.

Hemligt som vanligt

Exakt vad man har i påsen är som vanligt hemligt. Apple bekräftar aldrig någonting i förväg. Man bekräftar inte ens att nye vd:n Tim Cook kommer att hålla i presentationen.

Apples presentation inleder företagets årliga utvecklarkonferens som hålls varje år i början av juni. Och som vanligt de senaste åren såldes biljetterna slut på nolltid. I år tog det två timmar att sälja ut cirka 4 000 biljetter som kostar cirka 11 500 kronor. Förra veckan kostade biljetter som folk sålde upp till fyra gånger så mycket. Allt för att kunna vara på utvecklarkonferensen under fem dagar.

Cook tar över efter Jobs

Mediaintresset fokuserar på Apples inledningsanförande. Det var länge ett tillfälle som Apples bortgångne vd Steve Jobs ofta använde för att presentera nya produkter och tjänster.

Nu blir det Tim Cooks uppgift att tillsammans med övriga i Apples ledning ta över det jobbet. För nyheter blir det. Bara det att exakt vad vet ingen förrän presentationen är klar.

Bra på att hålla tätt

Till skillnad mot de flesta andra företag har Apple förmågan att hålla information hemlig ända in i det sista. Det kan till stor del förklaras av en organisation där olika utvecklingsavdelningar inte vet vad de andra gör. De får bara den information som är nödvändig för att lösa uppgiften. Det begränsar antalet möjliga läckor och gör det enklare att hålla så tätt som möjligt.

Nytt operativsystem

Men trots hemlighetsmakeriet har en del saker läckt ut redan.

En helt ny version av operativsystemet Ios, som används för Iphone och Ipad lanseras.

Där ingår två stora nyheter. En ny kartapp som ersätter Googles kartor och en tätare integration med Facebook.

Där ingår också en ny, förbättrad version av nätlagringstjänsten Icloud.

Apple kommer också med en ny generation datorer i Macbook-serien. Det var förhållandevis länge sedan man kom med nya produkter på datorsidan.

Tv-lösning

Dessutom kommer man att presentera Mountain Lion som den nya versionen av operativsystemet för Apples Macar heter.

Sedan är det mera öppet.

• Apple jobbar sedan flera år på en ny lösning för tv. Om den också innehåller en tv-apparat från Apple är mera oklart. Världens stora tv-tillverkare dras med svåra lönsamhetsproblem och frågan är om Apple vill ge sig in i det getingboet. Men någon större nyheter på tv-området har Apple i rockärmen.

En vidareutveckling av nuvarande Apple Tv är mest trolig. Det är en box som anslut till Internet och tv:n och som ger tillgång till nya program och filmer. En tv som går att styra med rösten med hjälp av röststyrningen Siri?

Ny Iphone är mer osannolikt. Iphone 4S går fortfarande åt som godis på ett barnkalas och lansering av en ny modell skulle sabotera försäljningen av den befintliga modellen. Apples lanseringar av nya modeller brukar dessutom föregås av neddragna lager och strypta leveranser av vissa modeller. Men något sådant har inte rapporterats.

• En Ipad med mindre skärm kan vara på väg. Men det är antagligen för tidigt ännu. Apples Ipad står för 80 procent eller mer av sålda surfplattor i världen. Behovet av ytterligare en produkt finns helt enkelt inte just nu. Och de mindre plattor som andra tillverkare erbjuder är långt ifrån några storsäljare.

Aftonbladet live-bloggar från presentationen Håll koll. Facit kommer att finnas strax efter klockan 20 svensk tid.