Zlatans nya lyxparadis

Fotbollsstjärnan har köpt ön Dävensö – mitt ute i Mälaren

Kung Zlatans imperium växer.

Nu kan Afton­bladet avslöja EM-stjärnans senaste shoppingfynd:

Dävensö – ett eget jaktrike mitt i Mälaren.

Lite ojämnt rund, som en trasig, läckande fotboll som guppar i sjön. Så ser Zlatans nya sommardröm Dävensö ut.

Med det senaste förvärvet kröner Ibrahimovic sitt fastighetsbestånd av bostäder i Milano, New York, Åre och Vaxholm med en riktig naturupplevelse.

Enligt uppgift till Aftonbladet blir han – formellt med sin 61-åriga mamma Jurka Gravic som mellanhand – om några veckor ägare till ön några mil norr om Stockholm. Platsen är raka motsatsen till fotbollsstjärnans förra bostad, lyxvillan i Malmö, som låg mitt i ett bostadsområde med ­liten chans till privatliv.

Tillträde 1 juli

På Dävensö får Zlatan total avskildhet, närhet till hustrun Helenas föräldrar i Lindesberg och, framför allt – jaktmarker.

När Aftonbladet i går ­besökte ön badade den i stilla försommargrönska och det enda som rörde sig var en hord med ett 30-tal hjortar som nästan filmiskt rusade över ängarna.

Zlatan tar över Dävensö 1 juli, samma dag som EM-finalen avgörs på Olympiastadion i Kiev. Oavsett ­Sveriges prestation kan han sedan dra sig undan på ön som bara kan nås med ­privat båt.

En som kommer att följa proffset lite extra noga framför tv:n är den blivande, fotbollsintresserade grannen Ingvar Lund, som med hustrun Sylvia hyrt stuga på ön sedan 1978.

– Zlatan? Skojar du? Det låter jättespännande, säger de om sin nya granne.

Paret beskriver Dävensö som en före detta blomstrande jordbruksö som i dag i princip är bortglömd. Men det som återstår är gott nog – naturen, abborrfisket och viltdjuren.

– Det är en väldigt unik ö och bara en timme från Stockholm. Vi är där från vår till höst, det är så fritt, en helt annan värld.

Dävensö har varit i privat ägo i många år. I dag består ön av dels ett fåtal friköpta tomter som ägs av tre bofasta, dels av den del som fotbollsstjärnan köpt av den nuvarande ägarinnan, en advokat.

Okänt pris

– Jag visste att ön var till salu och misstänker att det är jakten som lockat Zlatan, säger Ingvar Lund, som varje höst stöter på det jaktlag som hittills haft arrende på jakten.

Marknadspriset på Dävensö är okänt men enligt Lantmäteriets inskrivningsenhet är taxeringsvärdet för säljarens mark och byggnader på ön närmare 22 miljoner kronor. Bara skogsmarken är värd 14 miljoner kronor.

Fram till Zlatan-affären är avslutad sköts ägorna av Eyvind Karlsson som i många år arrenderat marken och tagit hand om ­gården.

Vad är det för skick på Dävensö gård?

– Den är beboelig som sommarstuga men inte mer, säger arrendatorn som ­menar att öns fördelar är de fina rekreationsmöjligheterna.

Även om Zlatan river gården och bygger nytt lär det inte bli boendet på ön som lockar utan jakten, ­menar arrendatorn.

– Ön tilltalar en speciell köpkategori människor med stort jaktintresse, det är nog det bärande argumentet för att sälja den här ön.

Med vana av lyxiga Medelhavsöar där champagnen flödar får Zlatan till en början packa ryggsäcken med matlåda innan han åker till sin ö.

Finns ingen kiosk

Dävensö saknar både butik och kiosk. Bättre service var det på 1950-talet när Konsumbilen fanns och öborna varje torsdag ­kunde fara över till Ormudden – på sommaren i båt och på vintern med spark – för att veckobunkra bröd och ­iskylda charkuterier.

Köpet av Dävensö har omgärdats av hemlighetsmakeri och köpprocessen är inte helt avslutad.

– Något kontrakt har ännu inte skickats till oss och ingen lagfart är sökt men det är inget märkligt. Ibland tar det tio år innan folk skickar in handlingarna, ­säger en tjänsteman vid Lantmäteriet.

Zlatans ombud i affären uppges vara en man som till vardags arbetar med jakt. När Aftonbladet ringer och berättar att vi känner till ­affären svarar han:

– Jag känner inte till något.

Aftonbladet har sökt öns ägare, utan resultat.

Här finns allt

Dävensö Gård från år 1909.

Flera ekonomibyggnader.

Över 500 hektar jakt- och svampmarker, åkrar, skog och klippstränder.

Hjortar, vildsvin, abborre och gädda.

Stjärtnäs gård ett par hundra meter bort på Ekerösidan är också till salu.
Stjärtnäs gård ett par hundra meter bort på Ekerösidan är också till salu.

Och här kan du också bo

Med jaktmarkerna säkrade är frågan om Zlatan och familjen vill bo i en fallfärdig sommarstuga eller ens bygga nytt på en ö med grannar?

Alternativet finns ett fotbollsinlägg bort. Mittemot Dävensö, ett par hundra meter bort på Ekerösidan, ligger Stjärtnäs Gård som är till salu.

Prislapp: 16,9 miljoner kronor.

Fastigheten ägs av samma kvinna som sålt ön till Zlatan och har allt en privattörstande fotbollsstjärna kan önska sig:

Helt insynsskyddat läge, en gedigen och vacker fastighet på 300 kvadrat, pool, vinkällare, orangeri, jordgubbsland, skog, ängar och egna bryggor ett stenkast från jaktmarkerna på ön.

Gården från 1914 har varit till salu i snart ett år men har, enligt mäklaren, ännu inte hittat sin blivande ägare.

Kanske finns han snart på andra sidan sundet?

Huset i Malmö.
Huset i Malmö.

Zlatans andra fastigheter

Lyxvillan i Malmö. Paret har ansträngt sig för att återställa originaldetaljer i husets ursprungliga stil. Inte ute till försäljning ännu men paret har bestämt sig för att sälja.

Villa på Resarö i Stockholms skärgård. Fastigheten köptes för 13 miljoner kronor.

Jaktmark i Jämtland och Skåne. Zlatan har blivit mycket intresserad av jakt efter att han tog sin jägarexamen.

Tomt i Åre. På tomten ska paret uppföra någon form av fastighet.

Lägenheter i Milano. Likt flera av de mer välbetalda spelarna i Milan har Zlatan ­investerat i fastigheter.

Villan i Cernobbio, vid ­Comosjön, utanför Milano. Värderad till cirka 35 miljoner kronor.

Lägenheter i USA. Milan-stjärnan äger också lägenheter i New York och Miami, enligt uppgift till Aftonbladet.

Publisert: