Nyheter

”Det är rimligt att staten tar ansvar”

Av: 

Camilla Sundell

60 procent av svenskarna valde att vaccinera sig mot svininfluensan under 2009 och 2010.

NYHETER

Staten ska ersätta barn och unga som drabbades av narkolepsi efter vaccineringen mot svininfluensa.

Det har alliansen och Socialdemokraterna enats om.

– Vi tar situationen på djupaste allvar, skriver socialminister Göran Hägglund (KD) och vice ordförande i riksdagens socialutskott; Lena Hallengren (S) på DN Debatt i dag.

60 procent av svenskarna valde att vaccinera sig mot svininfluensan under 2009 och 2010. Men i samband med detta drabbades cirka 200 barn och ungdomar av narkolepsi.

"Finns en stor oro"

Läkemedelsförsäkringen, som ger ersättning till personer som skadas av läkemedel, innehåller enligt Göran Hägglund (KD) och Lena Hallengren (S) viss ekonomisk begränsning.

– Bland de drabbade och deras familjer finns därför en stor oro för att en del av dem ska bli utan ersättning eller få ett mycket litet belopp. En oro som också finns är i vilken grad de drabbade barnen och ungdomarna kommer att kunna arbeta i framtiden. Det är därför av stor betydelse att de berörda barnen och ungdomarna kan känna långsiktig trygghet när det gäller ersättningen, skriver de i en debattartikel på DN Debatt.

Har enats

Nu har regeringen och Socialdemokraterna enats om att i de fall där Läkemedelsförsäkringen inte räcker till kommer staten ta ansvar för ersättningen till drabbade barn och ungdomar.

– Det gäller efter det att begränsningen i Läkemedelsförsäkringen om hur mycket ersättningen som totalt kan utgå till samtliga drabbade eventuellt aktualiseras.

ANNONS EXTERN LÄNK

Klicka hem dina munskydd enkelt här - flera olika modeller hos MEDS.

MEDS

Publisert: