”Lärare ska inte behöva tåla hot och slag”

Misshandlad lärare får hjälp att överklaga dom

Läraren slogs av en elev – men får inte skadestånd.

Nu överklagas domen.

– Detta är en viktig principiell fråga och denna dom skickar felaktiga signaler till landets lärare, säger Lärarförbundets Eva-Lis Sirén.

En lärare på en skola i Kiruna misshandlades av en elev men får inget skadestånd eftersom tingsrätten menar att läraryrket kan jämföras med att vara polis.

Domen har väckt kraftig debatt. Sent i går meddelade utbildningsminister Jan Björklund (FP) att han är beredd att se över lagstiftningen.

Beslutet överklagas

Lärarförbundet meddelar att de kommer att juridiskt bistå den lärare i Kiruna som blev nekad skadestånd efter att ha blivit misshandlad av en elev. Sent igår kväll lämnades en överklagan till Gällivare Tingsrätt.

– Detta är en viktig principiell fråga och denna dom skickar felaktiga signaler till landets lärare. Ingen lärare ska behöva tåla hot och slag. Domen strider mot väl etablerad praxis vad gäller skadestånd för lärare som utsätts för hot och våld i arbetet. Det har flera hovrätter fastställt tidigare, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.

Hjälper läraren

– Vi hjälper läraren att överklaga för att det är viktigt att domen blir rätt, att en gång för alla göra tydligt vad som gäller. Sveriges lärare ska inte behöva utstå hot och våld, säger Eva-Lis Sirén.

Lärarförbundets förbundsjurist Ove Rang har tidigare sagt att Gällivare tingsrätts dom enbart ska tolkas som ett olycksfall i ämbetet.

– Lagen och gällande rättspraxis är tydlig. Liknande fall har prövats i överinstanserna där både Göta Hovrätt och Hovrätten över Skåne och Blekinge har gett läraren skadestånd när denne utsatts för hot eller våld i tjänsten, säger Ove Rang.

Publisert: