Nyheter

Grekerna slutar betala skatt - stoppar pengar i madrassen

Av: 

Wolfgang Hansson

NYHETER

Staten hotas av kollaps när de inte kan betala ut pensioner och löner

Grekerna tror inte på en lycklig lösning av sin kris.

Foto: AFP

Grekerna tror inte på en lycklig lösning av sin kris.

Nu tar de ut pengar från banken och stoppar i madrassen och slutar betala sina skatter.

Staten hotas av inre kollaps.

Den förre teknokratiske premiärministern Lukas Papademos.

Foto: Scanpix

Omvärlden är orolig för vad som ska hända efter det grekiska nyvalet den 17 juni men grekerna själva verkar redan ha tagit ut katastrofen i förskott.

Den förre teknokratiske premiärministern Lukas Papademos bekräftar i ett dokument som läckt ut till grekiska tidningar att den grekiska staten är farligt nära en kollaps.

Oron över vad som ska hända har fått en del av grekerna att sluta betala in sina skatter. Följden kan bli att den grekiska staten inte har tillräckligt med pengar för att betala ut löner och pensioner.

Sedan det förra valet den 6 maj har grekiska småsparare tagit ut närmare 30 miljarder kronor i kontanter från landets banker. Pengar som de stoppar i madrassen av rädsla för att bankerna ska kollapsa efter nyvalet och som en säkerhet ifall landet tvingas lämna euron och gå över till drachmer.

EU hotar

För att sätta ökad press på grekerna och visa att man menar allvar men sitt hot om att valet i praktiken är en omröstning om att stanna kvar i euron eller lämna så har EU hållit inne en utbetalning på nio miljarder euro.

Men den här gången är det inte utländska skulder som hotar landet. Nästa betalning på statsskulden sker inte förrän i augusti. Nu är det grekernas rädsla som gör utförslöpan brantare.

Redan har ebb i statskassan lett till att grekerna tvingas betala fullt ut för sina mediciner. Tidigare har de till viss del varit subventionerade.

Staten har gett det statliga elbolaget ett extra tillskott på dryga två miljarder kronor eftersom folk inte längre betalar sina elräkningar fullt ut.

Dyra mediciner

Financial Times rapporterar att landets största börsmäklare slutat ta emot köpordrar på grekiska aktier. Börsen har den rasat med 36 procent sedan årshögsta i februari.

Mitt i allt elände finns det dock även positiva tecken. De senaste opinionsmätningarna visar ett ökat stöd för de partier som förhandlat fram krislösningen med EU som innebär nödlån i utbyte mot tuffa besparingar. Vilket fick börsen att ta ett glädjeskutt med över sex procent.

Framförallt är det högerparitet Ny Demokrati som går kraftigt framåt och nu åter är största parti före den radikala vänsteralliansen Syriza. Som opinionsläget är nu är en samlingsregering mellan Ny Demokrati, socialistiska Pasok och de lilla högerpartiet Demokratiska Alliansen en möjlig räddningsplanka.

Inför hotet om att tvingas lämna euron verkar grekerna inte lika benägna den här gången att rösta på missnöjespartierna långt till höger och vänster.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: Danmark–Finland i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert: