Han portas från Indien – på livstid

avNiklas Eriksson

NYHETER

Jan Myrdals nya bok får inrikesministern att rasa

Foto: GAUTHAM NAVLAKA/LEOPARD FÖRLAG
ANTECKNINGARNA BRÄNDES Jan Myrdal på besök hos Naxalitgerillan i Indien 2010. Hos gerillan rådde absolut förbud mot mobiltelefon, den kunde spåras. Jan Myrdals anteckningar brändes sedan de scannats in på mikrochip. ”Jag hade ingen kontakt med Sverige på de 16 dagarna”, säger han.

Jan Myrdal, 84, ska portas från Indien.

Inrikesministern menar att han konspirerar mot staten.

– Så jävla betydelsefull är jag inte, jag är en bricka i ett större spel, säger författaren och ­Indienvännen.

Foto: Niklas Ryberg
Författaren Jan Myrdal, 84, får inte återvända till Indien igen. Detta efter att han lanserat boken ”Röd stjärna över Indien” som innehåller den kommunistiska rörelsen Naxalitgerillans officiella ståndpunkter.

Vänsterförfattaren Jan Myrdal har en lång relation till Indien och nära band till deras kommunistiska rörelse Naxalitgerillan som stridit mot den indiska staten i över 40 år.

2010 smugglades han in i Indien för en intervju med generalsekreteraren i det maoistiska National Communist Party, CPI, som är en del av gerillan.

– Orsaken är förstås att jag skrev om den här konflikten redan för trettio år sedan i min bok ”Indien väntar”, sa Myrdal då till Afton­bladet.

’De har läst boken’

Nu har boken om mötet – ”Röd stjärna över Indien” – ställt honom i onåd i Indien.

– Det är tydligt att de läst boken, säger Myrdal.

Sedan boken, som innehåller rörelsens alla officiella ståndpunkter, lanserades i början av året vill nu det indiska inrikes­ministeriet stoppa honom från att återvända, uppger Presstrust of India. De anser att han konspirerar mot staten.

– Under sitt besök i Indien rådde Myrdal CPI att söka stöd från medelklassen i Indien genom att fokusera sin propaganda mot ­säkerhetsstyrkorna och belysa människorättsfrågorna, sa in­rikesministern Jitendra Singh i parlamentet i förrgår, skriver The Times of India.

”De försöker skrämmas”

Jan Myrdal är överraskad av ­beskedet:

– Så jävla betydelsefull är jag ­inte, jag är en bricka i ett större spel och det här är en upptrappning från den ­indiska staten mot rörelsen i allmänhet och mot den internationella solidaritetsrörelsen för mänskliga rättigheter, säger han och fortsätter:

– Det är ett sätt att skrämma dem som skriver kritiskt om situationen i landet.

Nu oroar han sig för att hans böcker som finns översatta till ­flera av de språk som talas i Indien ska förbjudas.

Kan du återvända till landet?

– Jag hade velat, men nu är det inte möjligt, säger Jan Myrdal.