Nyheter

Daniel, 33, riskerar få 480 års fängelse

Av: 

Joachim Kerpner

Faksimil från FBS:s hemsida.
Faksimil från FBS:s hemsida.

NYHETER

Daniel Sundin, 33, riskerar 480 år i amerikanskt fängelse för internetbedrägeri.

Ängelholmsbon står på FBI:s lista över världens mest eftersökta brottslingar.

Aftonbladet kan i dag avslöja att han befinner sig i Sverige.

Daniel Sundin.

I maj 2010 åtalades Daniel Sundin och hans medbrottsling, den Indienfödde amerikanen Shaleishkumar Jain, av en amerikansk domstol i Chicago för vardera 24 fall av internetbedrägeri. Varje fall av internetbedrägeri kan ge 20 års fängelse, alltså totalt 480 år för Sundin.

Lurade kunder i 60 länder

De båda kumpanerna drev det världsledande internetbedrägeri-företaget Innovative Marketing, IM, som bara under 2008 misstänks ha håvat in 1,4 miljarder kronor. Personer i över 60 länder har lurats att köpa värdelösa virusskydd av Sundin och Jain.

Med hjälp av över 600 anställda bedrev företaget brottslig verksamhet från huvudkontoret i Ukrainas huvudstad Kiev och från kontorsfilialer i Argentina och Indien — samtliga öppnade av svenske Sundin.

IM skapade program som via annonser på etablerade hemsidor — bland annat The Economists hemsida — infekterade flera miljoner datorer varje år. I de drabbade datorerna dök varningsmeddelanden upp om att datorn var utsatt för en attack, som ägaren bara kunde undvika genom att köpa virusskydd för mellan 240 och 550 kronor.

Skriven i Ängelholm

Efterlysningen på FBI:s hemsida visar ett foto av Sundin taget 2003. Säkerhetspolisen konstaterar att han har rött hår, hasselnötsfärgade ögon och att han är en av FBI:s mest eftersökta för internetbrott. Den som lämnar information som leder till att han arresteras och döms får upp till 20 000 dollar — 160 000 kronor.

Sundin är i dag skriven i Ängelholm och märkligt nog har den svenska polisen full koll på var Björn Daniel Sundin befinner sig — nämligen i Sverige.

Trots det utlämnas han inte till USA, eftersom Sverige och USA inte har något utlämningsavtal när det gäller misstänkta brottslingar:

- Han finns i Sverige, och det har vi underrättat FBI om. Men vi utlämnar inte svenska medborgare till USA, säger Bertil Olofsson, chef för Rikskriminalens internationella sektion, och fortsätter:

- Sverige skulle kunna ta över utredningen på Internationella åklagarkammaren i Malmö. Om Sverige tar över lagföringen blir han ställd inför rätta här. Döms han får han avtjäna sitt straff i Sverige.

Varför har inte Internationella åklagarkammaren redan tagit över ärendet?

- Ingen aning. Men det måste i så fall de federala myndigheterna i USA gå med på, säger Olofsson.

Drog in 1,4 miljarder

Enligt säkerhetsteknikföretaget McAfee, som utrett Innovative Marketing åt USA:s federala säkerhetspolis FBI, tjänade IM 1,4 miljarder kronor enbart under 2008.

Det amerikanska åtalet omfattar "bara" bedrägerier på 800 miljoner kronor. Om Sundin och Jain fälls, kan de bli skadeståndsskyldiga för dubbelt så mycket — alltså totalt 1,6 miljarder kronor.

McAfee uppger attt internetbedragare tjänar över två miljarder kronor om året på den typ av program som IM skapade, så kallad scareware.

Publisert: