Maffiaboss greps vid sitt parasoll

NYHETER

Hade hållit sig från polisen i två års tid

Roberto Matalone, 35, hade hållit sig gömd i två år.

En stund i solen blev hans fall.

Maffiabossen greps på stranden – när han skulle fälla upp sitt parasoll.

Polisen har länge letat förgäves när misstänkte maffiabossen Roberto Matalone, 35, hållit sig gömd i bergen.

Som svåger till 'Ndrangheta-bossen Francesco Pesce tros han ha haft en central roll i maffian i Kalabrien. Pesce greps själv förra året när han gömde sig i en underjordisk bunker, enligt Reuters.

För Matalone skedde torsdagens gripandet däremot i dagsljus.

Fällde upp parasoll

När han och familjen skulle lapa sol på stranden i Joppolo slog polisen till och Matalone greps när han höll på att fälla upp ett parasoll.

På övervakningsbilder som visats i italienska tidningar syns den misstänkte spankulera mot stranden iklädd badbyxor och basebollkeps.

Polisen hade i månader spanat på Matalone när han befunnit sig i Joppola, enligt tidningen Corriere Dela Sera.

En pikant detalj i sammanhanget är att han med sig till stranden hade läslektyr i form av boken ”Cacciatori di mafiosi” av Andrea Galli. Översatt till svenska blir titeln ”Maffiajägarna” och handlar om hur italiensk polis jagar och griper maffiamedlemmar.

Omfattande droghandel

I boken beskrivs bland annat hur det gick till när svågern Francesco Pesce greps 9 augusti i fjol, exakt ett år innan Matalone.

Torsdagens tillslag är en del av italienska myndigheters satsning för att sätta stopp för 'Ndrangheta-maffian, som sägs kontrollera 80 procent av droghandeln till Europa. Handeln lär omsätta drygt 27 miljarder euro om året, drygt 220 miljarder kronor, enligt Reuters.