Ta jobbet på annan ort - eller få sänkt ersättning

Av: Nina Svanberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Nytt förslag som kan bli aktuellt i höst

Nyanlända som tackar nej till jobb på annan ort ska få sänkt ersättning.

– Det är viktigt att vi är tydliga med att om du har en ersättning från samhället så har du också ett eget ansvar att tacka ja till erbjudet jobb, säger integrationsminister Erik Ullenhag.

Hårdare krav på individen ska få nyanlända ut i arbetslivet.

En nyanländ invandrare som tackar nej till jobb på annan ort kan få sänkt ersättning från Arbetsförmedlingen. Förslaget från integrationsminister Erik Ullenhag (FP) bereds nu på regeringskansliet, skriver Dagens Nyheter.

– Min utgångspunkt är att vi behöver bli ännu tydligare med jobblinjen den första tiden i Sverige. Hela grundtanken med etableringsreformen är fokus på jobb och kunskap i svenska språket, deltar man inte så kan ersättningen sättas ned, säger Erik Ullenhag till DN.

Mindre pengar direkt

Hur stor sänkningen av ersättningen ska bli är oklart men ska kunna göras redan vid ett första nej.

– Det är något som vi nu tittar på inför vår integrationspolitiska strategi och budgeten i höst. Min avsikt är att vi ska få en regelförändring som är väldigt tydlig, men exakt i tid, när det blir färdigt, är för tidigt att säga i dag. Så detaljerna får vi återkomma till, men det ska vara på samma sätt som om jag inte går på svenska för invandrare, att jag då ska kunna få nedsatt etableringsersättning, säger Erik Ullenhag till DN.

Publicerad: