Maria hann inte fram till BB – fick föda i tio minusgrader

NYHETER

Maria Hägglund och hennes sambo Linus Lundström var snabba in i bilen när de anade att hon var på väg att föda. Men de hann aldrig fram till sjukhuset, skriver SVT Västerbotten.

Maria Hägglund från Vindeln, som var höggravid, vaknade tidigt på morgonen vid fyratiden och kände en molande värk i ryggen. Hon anade vad som var på väg att hända men det var inte förrän cirka sextiden som hon och hennes sambo Linus Lundström hoppade in i bilen för att ta sig till BB i Umeå – där hon skulle föda. Men de hann bara åka i cirka tio minuter. Vid Sundlingska gården, i Tavelsjö, kom värkarna tätt inpå och det gjorde ont.

– Hur ska jag klara mig till stan? Tänkte jag. Jag hade så ont, det gick ju inte alls. Linus försökte lugna mig och sa ”andas, andas” – ”jag andas ju”, svarade jag, säger Maria.

De hade inget annat val än att stanna bilen och Linus ringde till förlossningen och förklarade att de inte skulle hinna in – vattnet hade gått. I stället fick han sätta en barnmorska på högtalartelefon och göra det så bekvämt som möjligt för Maria i baksätet på bilen.

– Det var trångt som sjutton, jag fick knappt plats, säger Maria.

Och där, i 10 minusgrader, födde hon en son.

– Det var ju kallt så vi fick linda in inom. Dagen efter var det 30 minusgrader så man hade lite tur att det inte var det värsta vädret. Men ändå.

1 av 2 | Foto: Privat
Maria hann inte fram till sjukhuset utan fick föda i bilen.

Enligt Maria gick förlossningen snabbt.

– Det gick jättefort, han kom nästan på en gång efter att vi hade stannat. Han skrek direkt när han kom ut och hade inte navelsträngen runt halsen eller något. Så det var skönt att det gick bra.

Samtidigt var en ambulans på väg till dem som kom cirka 10–15 minuter efter förlossningen. Den tog Sofia och sonen till BB, efter kom Linus med bilen. De kunde klippa navelsträngen och det konstaterades att allt hade gått bra.

Denna typ av förlossning var inget som paret hade förberett sig på.

– Man fick ju panik och tänkte ”kommer han redan?”. Det kan ju gå fort men vi trodde inte att det skulle gå så fort. Det var bara att gilla läget, ut kom han ju.

ARTIKELN HANDLAR OM

Vindeln

Graviditet