Sverigefinländare

Flaggan i topp för sverigefinnarna

Av: 

TT

I dag finns anledning för omkring 700 000 svenskar med finskt påbrå att fira. I Stockholm hissades den sverigefinska flaggan.
I dag finns anledning för omkring 700 000 svenskar med finskt påbrå att fira. I Stockholm hissades den sverigefinska flaggan.

NYHETER

Hundratusentals svenskar har anledning att fira i dag. Sedan 2011 firas nämligen Sverigefinnarnas dag den 24 februari.

För att uppmärksamma dagen kommer bland annat Stockholms stadshus hissa den sverigefinska flaggan, ett blått och gult kors på vit botten.

– Man märker ju att det blir mer och mer för varje år och jag tycker att jag hör och ser att det blir en dag som allt fler vill fira. Det handlar mycket om att fira gemenskapen men också om att väcka ett intresse hos majoritetsbefolkningen, säger Raija Metso Korpela, ordförande i Sverigefinländarnas delegation.

Den 24 februari valdes eftersom det också är folklivsforskaren Carl Axel Gottlunds (1796-1875) födelsedag. Han är enligt webbsidan minoritet.se en symbol för synliggörandet av minoritetens historia, språk och kultur.

Runt 700 000 personer i Sverige har finländsk bakgrund och utgör den största av fem nationella minoriteter – sverigefinnar, samer, tornedalingar, romer och judar. På flera håll i landet hålls officiella firanden. I till exempel Västerås kommer dagen firas på slottet med utdelning av kulturstipendium och uppträdanden.

Men för den som inte kan eller vill gå på något officiellt firandet räcker det med att fira hemma, säger Raija Metso Korpela, kanske i goda vänners lag.

– Vi vann ju också precis femmilen så det firas nog redan i de hem som har finskt påbrå. Man kan ju också skaffa sig något ätbart som ingår i vårt kulturarv som tillexempel karelska/finska piroger, och kanske också bjuda över några vänner.

ANNONS EXTERN LÄNK

Snabba leveranser & 1300 monteringspartners - Beställ vinterdäck tryggt och enkelt hos Dackonline här

Dackonline SE

Publisert:

LÄS VIDARE

Hög coronadödlighet bland sverigefinländare

ÄMNEN I ARTIKELN

Sverigefinländare

Tornedalingar