Nyheter

Islamister fortsätter slå sönder världsarv

Av: 

Lisa Räng

Foto: al-Jazeera

NYHETER

I går höggs ett hästhuvud av på al Farouk-monumentet i Timbuktu. I dag fortsatte islamisterna i den al-Qaida-kopplade rörelsen Ansar al-Din att förstöra muslimska helgedomar i den mytomspunna staden i Mali.

– De är vid Cheikh el-Kebirs mausoleum, de håller på att förstöra det, berättade en lokal journalist för nyhetsbyrån AFP på söndagen.

Journalisten beskrev hur en grupp män under dagen rört sig kring helgedomen med mejslar och hackor och skanderat "Gud är stor" innan de gav sig på den med sina redskap.

"Förstöra alla av dem"

Mausoleet är det fjärde som angripits av de 16 gravar och mausoleum i Timbuktu som FN-organet Unesco klassar som särskilt viktiga för världsarvet. På lördagen sa Ansar al-Dins talesperson till nyhetsbyrån AFP att de skulle "förstöra alla av dem, utan undantag".

– De har redan totalförstört Sidi Mahmouds (Ben Amar) mausoleum och två andra, sa den lokala journalisten Yeya Tandina till tv-kanalen Al-Jazeera då.

Världsarven "avgudadyrkande"

Ansar al-Din förkunnade även att förstörelsen är en vedergällning för att Unesco förra veckan satt upp hela staden på sin lista över hotade världsarv. Enligt Ansar al-Din är världsarven avgudadyrkande:

– Allt av det här är haram (förbjudet inom islam). Vi är alla muslimer, Unesco är vad?, sa Ansar al-Dins talesperson Sanda Ould Boumama till AFP på lördagen.

ANNONS EXTERN LÄNK

REA hos Åhléns – upp till 50 % rabatt på massor av varor!

Åhlens

Publisert: