Kärleken spirar – mellan M och S

Av: Anette Holmqvist, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Hans Runesson/Scanpix, Mattias Johansson

Det kända kommunalrådet Johan Persson (S) har ett förhållande med sin främsta motståndare, oppositionsrådet Malin Pettersson, som sitter i Moderaternas partistyrelse.

Nu måste någon av de båda lämna sin post.

– Situationen är ohållbar, säger Henrik Yngvesson, ordförande för Moderaterna i Kalmar län.

Kärleken spirar över partigränserna i Kalmar. I ett gemensamt uttalande skriver kommunalrådet Johan Persson (S) och oppositionsrådet Malin Pettersson (M), att de har inlett en relation.

Sahlins pressekreterare

Persson är ett av Sveriges tyngsta S-kommunalråd, och har en bakgrund som Mona Sahlins pressekreterare. Han har också kallats för "kungamakaren" eftersom han hade en stor roll i det spel som ledde fram till att Håkan Juholt blev partiledare förra året.

Malin Petterson har även hon en tung roll i sitt parti. Hon är inte bara partiets förstanamn i Kalmar, utan valdes även in i Moderaternas partistyrelse i höstas.

Skickade pressmeddelande

I pressmeddelandet berättar paret att de vill ge sin bild av de rykten som florerat på sistone.

– "Att förena ett privatliv med att vara en offentlig person är definitivt inte enkelt. Det har vi fått erfara."

De skriver vidare:

"Att gå igenom en separation med en efterföljande skilsmässa är en väldigt jobbig process för alla inblandade parter. Sedan en tid tillbaka är vi i denna situation. Det är inget man planerar för eller går och drömmer om genom livet."

Oklart vad som händer med politiken

Vad som händer med deras framgångsrika politiska karriärer, där de varit varandras huvudmotståndare i Kalmar, är nu oklart:

– "Vi inser att ett framtida fastare förhållande är svårt att förena med våra respektive roller. Mot den bakgrunden har vi haft och kommer också fortsätta att ha en dialog med våra respektive partier. Lösningar och tidsplaner för hur detta ska hanteras får vi och våra partier återkomma till."

De slår även fast att den samverkan som funnits mellan partierna lokalt inte har något att göra de båda sedan en kort har ett förhållande.

– En sådan samverkan har funnits mellan socialdemokraterna och moderaterna under många år. Detta samarbete etablerades redan under förra året.

M-ordförande: "Ohållbart"

Precis som paret själva skriver i pressmeddelandet så kommer relationen att få politiska konsekvenser. Enligt Henrik Yngvesson, ordförande för Moderaterna i Kalmar län, är situationen ohållbar.

– Valrörelsen 2014 närmar sig och det är mer eller mindre ohållbart att ordförande och vice ordföranden i Kalmar har ett förhållande och ska stå och debattera mot varandra och vara varandras motparter i det politiska, säger han.

Enligt Yngvesson måste någon av de båda lämna sin post framåt hösten.

– Annars kommer de bli ifrågasatta vad de än gör och vilka beslut de än fattar. Sedan måste Malin och Johan prata med varandra om vem som i så fall måste lämna.

Lena Segeberg, S-ordförande i Kalmar län är inne på samma spår.

– I och med att de har de politiska positionerna de har är det väldigt svårt att förena rollerna. Vi kommer att diskutera detta i respektive partier. I längden är det ohållbart och de förstår de båda också.

Vill inte kommentera

Johan Persson meddelar i ett sms till Aftonbladet att han inte vill ge några ytterligare kommentarer. Aftonbladet söker även Malin Pettersson.

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin vill inte heller säga något om relationen:

– Hon avböjer kommentarer, säger pressekreteraren Fredrik Kornebäck.

Publicerad: