Nu kan Breivik förlora sin dator

NYHETER

"Mycket viktig för honom"

Anders Behring Breivik vill blogga och skriva böcker från sin fängelsecell.

Men det kan bli svårt - efter att domen fallit riskerar han att bli av med sin dator.

Den 11 januari avbröt Anders Behring Breiviks polisens förhör. Han krävde en skriftlig garanti på att få behålla sin dator efter att förhören avslutats. Polisen accepterade hans krav och sedan dess har den nu dömde massmördaren tillbringat mycket tid framför sin PC.

Kan förlora datorn

Men nu kan det vara slut med det. När domen avkunnats har Breivik ingen självklar rätt att få behålla sin dator.

– Jag skulle tro att polisen är intresserad av att hämta datorn så fort det finns en dom som vunnit laga kraft, säger Breiviks försvarsadvokat Tord Jordet till norska tidningen Dagbladet.

Enligt en annan av Breiviks advokater skulle det slå hårt mot massmördarens tillvaro.

– Han säger att datorn är mycket viktigt för honom. Det skulle vara ett stort bakslag för honom att förlora den, säger Odd Ivar Grøn till Dagbladet.

Planerar trilogi

Enligt samma tidning vill Breivik ha tillgång till datorn för att kunna förverkliga sina planer på att skriva brev och böcker samt upprätta ett bloggnätverk.

– Jag uppfattar honom som fokuserad. I sommar har han bland annat använt tiden till att skriva, säger Breiviks advokat Vibeke Hein Bæra till Dagbladet.

Aftonbladet har tidigare berättat om massmördarens planer på en bok-trilogi: en bok om terrorangreppet, en bok om sin ideologi och en bok om framtiden. Enligt hans försvarsadvokat har han redan börjat med den första delen.

– Han säger att den inte är så politisk, mer som en dagbok, säger advokaten Tord Jordet till Aftonbladet.

”Ingen lyx”

Den norska fångvården har tidigare fått kritik för att Breivik har tillgång till en egen dator. Men det är inget som hans försvarsadvokater håller med om.

– Vanliga fångar har inte tillgång till en egen dator, men de får träffa andra interner, gå till biblioteket och har tillgång till träningslokaler. Vi ser inte hans datortillgång som en lyx, utan som en ersättning för att han sitter på en högsäkerhetsavdelning, säger Tord Jordet.