Brrr... Välkommen till världens kallaste by

NYHETER

Klagar du över kylan i vinter?

Tänk på byn Ojmjakon i Ryssland så kanske du klagar lite mindre.

Termometern på torget i samhället gick nyligen sönder efter att ha visat 62 minusgrader.

Extremvädret i samhället uppmärksammas nu av superskådisen Leonardo DiCaprio – men hans inlägg i sociala medier får kritik av lokalbefolkningen.

Medeltemperaturen i januari i den lilla östsibiriska byn är runt 50 minusgrader, men den här vintern har kylan nästan slagit rekord. Ojmjakon är den kallaste platsen i världen som har en permanent befolkning, rapporterar brittiska Daily Mail.

Nyligen sattes en digital termometer upp på samhällets torg för att visa turister hur kallt det faktiskt är. Den hann i mitten av januari visa på 62 minusgrader – innan den gick sönder.

Tvingade till bosättning

Ojmjakon har drygt 500 invånare. Under 1920- och 30-talen var platsen ett populärt stopp för renskötare som gav vatten till sina flockar från en het källa. Därav fick byn sitt namn, ”Ojmjakon” betyder ”vattnet som inte fryser”. Sovjetregeringen tvingade senare ursprungsbefolkning att bosätta sig permanent på platsen.

1933 uppmättes 67,7 minusgrader i samhället, en av de lägsta temperaturer som har uppmätts på norra halvklotet. Lägre temperaturer uppmäts ofta i Antarktis, men där finns inga samhällen med en permanent befolkning.

Glasögon fryser fast i ansiktet

Ett vanligt problem under vintern i byn är att människors glasögon fryser fast i ansiktet och att batterier dör. Vissa invånare låter bilen stå på hela dagen i rädsla för att det inte ska gå att starta fordonen igen, rapporterar Daily Mail.

Vid begravningar är den frysta jorden ett stort problem. Därför görs det ofta upp stora eldar som får mjuka upp den.

DiCaprio reagerar

Temperaturen i Ojmjakon har fått miljöaktivisten och superskådisen Leonardo DiCaprio att reagera. Hans miljöstiftelse publicerade för några dagar sedan en dokumentär om samhället. I filmen kopplas lägre temperaturer i Sibirien till klimatförändringar.

Men dokumentären får kritik, bland annat i en video som publicerats i sociala medier. I klippet utmanar några sibiriska barn och vuxna Leonardo DiCaprio att utföra ”the Ice bucket challenge” genom att hälla en hink kallt vatten över sig själva. Budskapet är tydligt: några spår av klimatförändringar finns inte i den sibiriska staden Yakutsk.

– Tack Leo för att du tänker på oss. Oroa dig inte, vi mår bra. I dag skiner till och med solen. Kom och besök oss, vi kan dela med oss av en hink med iskallt vatten, säger en pojke i videon.

Någon respons från skådespelaren har de inte fått, än så länge.

ARTIKELN HANDLAR OM