Nyheter

Helgonet bluffade om sina Jesus-sår

Av: 

Torbjörn Ek

NYHETER

Nu avslöjas Padre Pio i ny bok

LONDON. I femtio år blödde han ur sår i händerna precis som Jesus.

2002 helgonförklarades Padre Pio av påven.

Nu avslöjas allting som en bluff i en ny bok.

Såren på Padre Pios händer, fötter och sidor blödde konstant från 1931 fram till hans död 1968 och han ska ha förlorat upp till en kopp blod om dagen.

Han är den mest kända person som påstås ha drabbats av stigmata, fenomenet med blödande sår som liknar de Jesus fick vid sin korfästelse.

Gav sig själv syra

Enligt hans egna uppgifter ska Pio ha haft såren sedan 1918 och 2002 helgonförklarades han av dåvarande påven.

Men i en ny bok påstår den italienska historikern Sergio Luzzatto att allting är en bluff. Padre Pio gav sig själv stigmata-såren med hjälp av starkt frätande karbolsyra, skriver Sun.

Luzzatto påstår sig ha hittat dokument i Vatikanens bibliotek som bland annat innehåller ett brev från en apotekare som hävdar att han levererat syran till munken.

I boken hävdar professorn att Vatikanen bara helgonförklarade Padre Pio på grund av starka påtryckningar från allmänheten.

Vallfärdar till kloster

Pilgrimer har vallfärdat till klostret i södra Italien där Pio bott i ett enkelt rum. Historierna om hur han mirakulöst tillfrisknade från tuberkulos och helat sjuka har gjort honom till ett av de populäraste helgonen i Italien.

Han påstås även ha förutsett framtiden och 1947 berättat för den polska prästen Karol Józef Wojtyła att han skulle bli påve. Det var senare just han, som då tagit sig namnet Johannes Paulus II, som helgonförklarade Padre Pio.

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert: