’Vi har ett gott klimat för företag’

avPär Karlsson

Reinfeldt slår tillbaka mot direktörerna

Direktörerna gick till hård attack mot regeringens näringslivspolitik.

Men statsminister Fredrik Reinfeldt (M) slår från sig kritiken.

– Sverige har ett väldigt gott företagarklimat, säger han.

Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
LYSSNAR PÅ KRITIKEN ”Jag försöker att lyssna på dem, det vet jag också att Anders Borg gör”, säger statsministern om direktörernas kritik i Aftonbladet i går.

Relationen mellan regeringen och de svenska industridirektörerna har blivit allt frostigare sedan finansminister Anders Borg (M) kallade näringslivet för ett ”särintresse”.

I gårdagens Aftonbladet gick flera tunga näringslivsprofiler till attack mot regeringen - som man tycker tar industrin för given.

Nu kräver man långsiktiga spelregler, både när det gäller energin och skatterna.

”De förstår inte”

– Jag tror tyvärr inte att Borg och Reinfeldt förstår de här frågorna, säger Sverker Martin-Löf, vd för investmentbolaget Industrivärden.

Men Fredrik Reinfeldt menar att man redan tagit till sig kritiken.

– Vår utgångspunkt har varit att skapa förutsättningar för före- tagare, stora så väl som små. Det har vi gjort via en lång rad satsningar, förbättringar och skattesänkningar, säger han.

Att kritiken trots det fortsätter tror Reinfeldt beror på den ekonomiska krisen i Europa.

Vill ha marginaler

– Vi har varit vaksamma över att hålla ihop offentliga finanser när många säkert hade velat se fler investeringar. Men det är viktigt att ha säkerhetsmarginaler i svensk ekonomi, säger han.

Enligt statsministern kan det bli tal om att slänga till direktörerna ett köttben i höstens budget.

– Vi ska bland annat titta på infrastruktur, forskning och innovationsinsatser som är viktiga för att bygga förutsättningar för fler jobb, säger han.