Nyheter

Kaos på vägarna - en man avliden

Av: 

Fredrik Rundkvist

Tord Westlund

Lisa Röstlund

Josefin Westin

NYHETER

E4:an har öppnats efter nio timmars trafikstopp

En 24-årig man omkom under fredagskvällen i en singelolycka i Östergötland.

Halkan gjorde vägarna livsfarliga och olycksrapporterna strömmade in.

Och Trafikverket varnar för fortsatt snöhalka längs ostkusten det kommande dygnet.

– Stanna hemma, säger Göran Lyrberg på Gävleborgspolisen.

Vid 20.30-tiden krockade en personbil in i ett träd i Rejmyre i Östergötland. I bilen färdades två män från trakten.

Den 24-åriga föraren avled och den andra 26-åriga mannen vårdas på Vrinnevi sjukhus intensivvårdsavdelning i Norrköping med allvarliga skador.

– Enligt sjukhuset så dog föraren till följd av olyckan. Anhörig har underrättats, säger Magnus Holmström, länsvakthavande befäl vid Norrköpingspolisen.

Bilen uppges ha färdats i mycket hög fart och av någon anledning har föraren tappat kontrollen av fordonet.

– Det var inte speciellt halt på platsen. Bilen blev väldigt skadad och det tyder på att det har gått väldigt fort, säger Magnus Holmström.

E4:an avstängd

E4:an mellan Gävle och Söderhamn spärrades av helt i bägge riktningarna på begäran av Räddningsverket klockan 13.40 på fredagen. Det var enligt Trafikverket akut trafikläge och trafiken dirigerades om till länsväg 583. Orsaken var ett stort antal trafikolyckor på E4 under dagen.

– Det har varit massvis med olyckor och ett 50-tal bilar var inblandade. Det är snökaos. De kör in i varandra och av vägen. E4 kommer vara avstängd i flera timmar till, säger Anders Bergström, inre befäl vid Gästrike Räddningstjänst till Aftonbladet.

"Stanna hemma"

Enligt räddningstjänsten har mellan 50 och 100 bilar åkt av E4:an. Många av de stod fortfarande sent på kvällen kvar i diket.

Först klockan 22.30 öppnades det norrgående körfältet igen på E4:an mellan Söderhamn och Gävle. Då hade trafiken stått stilla i drygt nio timmar.

Den södergående trafiken fick dock vänta ytterligare en timme till. Körfältet blockerades fortfarande av en lastbil. Strax efter 23-tiden var E4:an helt öppen.

– Det är en utländsk förare som inte har råd med bärgning, säger Johan Melin, inre befäl vid Gästrike Räddningstjänst.

Gävlepolisen uppmanar ändå folk att stanna hemma.

– Det är bara att titta ut genom fönstret och inse att man inte ska ge sig ut. Det kommer kraftiga snöbyar hela tiden. Man bör stanna hemma, säger Göran Lyrberg, vakthavande befäl vid polisen i Gävleborgs län.

Lindrigt skadade

Thomas Eriksson satt fast i sin bil i två och en halv timme på E4:an. Han körde 80 kilometer i timmen när han fick tvärstanna.

– Där stod en stillastående bil utan varningsblinkers mitt i vägen. Sen började det smälla, säger Thomas Eriksson vid Trafikverket.

Bland annat inträffade en dubbelkrock på E4:an norr om Tönnebro vid elvatiden, när en personbil fick sladd och körde in i vajerräcket och en lastbil därefter körde rakt in i en personbil i den efterföljande trafikstockningen. En person skadades i krocken. I övrigt inga allvarliga skador.

"Halt överallt"

Annars är det Stockholmsregionen som drabbats hårdast.

Hittills har ett 50-tal olyckor inrapporterats, varav 13 med personskador.

– Det är halt överallt. Vi har haft 10-15 trafikolyckor i Mälardalen och Stockholm från i morse. Men det är mycket vanliga avåkningar som vi inte får in utan det är bara fall som räddningstjänsten åker på, säger Claes Brehmer på Trafik Stockholm.

Krock med träd

En av de allvarligaste olyckorna inträffade vid 14-tiden på Nockebybron nära Drottningholms slott när två personbilar frontalkrockade. Bilarna totalförstördes och tre personer skadades allvarligt.

– Det är den värsta olyckan hittills i dag, sa Claes Brehmer till Aftonbladet.

Det intensiva snöfallet väntas fortsätta under det kommande dygnet.

– Vi uppmanar alla att hålla avstånd till medtrafikanter och hålla hastigheter. Ska man resa långt ska man gärna planera rutten så att man väljer mötesfria vägar där risken för allvarliga olyckor är lägre, säger Thomas Pihl, pressinformatör vid Trafikverket.

Trafikverket varnar nu stora problem på vägarna, i första hand på ostkusten, även för det kommande dygnet.

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter