Här är Reinfeldts recept för att få fler att jobba

”Omställning och morötter”

Jobba till 75.

Statsminister Fredrik Reinfeldt uppmanar svenskarna till att "rita om sin mentala karta".

– Jag tror på omställning och morötter, säger han till Aftonbladet.

Fredrik Reinfeldt vill att vi ska jobba till 75.
Fredrik Reinfeldt vill att vi ska jobba till 75.

Fredrik Reinfeldt möter i morgon ledare för länderna i Norden, Baltikum och premiärminister David Cameron från Storbritannien för att diskutera hur man ska klara pension till en allt äldre befolkning.

– Den mentala kartan måste ritas om, säger statsministern under en presskonferens vid regeringskansliet i dag.

Han anser att svenskarna behöver kunna tänka sig ett arbetsliv till 75 års ålder. För att människor ska klara det, föreslår han kärriärbyten mitt i livet, vilket då kräver ändrade regler för studiestöd.

"Inget enhetligt svar"

En sjuksköterska som känner att hon inte orkar jobba vid 60, vilken typ av jobb ska hon satsa på?

– Det finns inget enhetligt svar på det. Den frågan vi ska ställa oss är om det beslut vi ofta fattat i sena tonåren om vilket yrkesval vi vill göra ska gälla hela livet, eller är det möjligt att ändra sig? Om man upplever att jobbet är stressigt eller tungt, att kroppen inte orkar som den kanske gjorde för 20–30 år sedan, ska det automatiskt leda till att man då lämnar arbetskraften, eller ska man snarare byta jobb? Vilket vägval Sverige gör tror jag spelar väldigt stor roll för pensionssystemet och hur vi orkar bära välfärden, säger Fredrik Reinfeldt till Aftonbladet.

"Kanske har andra intressen"

Men vad är det för typer av jobb man bör tänka sig, om man haft ett tungt jobb?

– Jag tror att man måste gå till var och en och ställa frågan. Man kanske har helt andra intressen, man kan kanske får mer administrativa uppgifter, man kan kanske stödja andra. Poängen är att det inte ska vara lika för alla, utan det är ett sätt att försöka föra en diskussion. Ska vi automatiskt ta för givet att den som känner att jobbet är för tungt, därmed ska gå ur arbetskraften direkt, eller ska man försöka använda kvarvarande arbetsförmåga, som kanske delvis ser annorlunda ut men med stora erfarenheter, i en annan del av arbetsmarknaden. Jag tror mer på omställning och morötter för det senare.

"Nya jobb växer fram"

Det är en hög ungdomsarbetslöshet just nu. Ska 70 åringar konkurrera om samma jobb?

– Jag tror inte att det finns en hink med jobb i Sverige, och så när de är fördelade, då är jobben slut. Det går att se fler jobb växa fram. Det har vi sett, även i den mörkaste av lågkonjunktur så växer det fram nya jobb på svensk arbetsmarknad. Det gäller bara att se fram att de som försvinner inte är fler.

"Kanske se över statsrådspensionerna"

Du själv kan gå i pension vid 50. Är det läge att se över pensionssystemet även för statsråden?

– Ja, det kanske det är. Jag har inte sett framför mig att göra det och jag känner inte heller till någon i politiken som lämnar så tidigt. Jag hoppas ju att jag ska kunna jobba så långt som möjligt upp i åren, säger Fredrik Reinfeldt till Aftonbladet.

Publisert: