Så fuskar restaurangerna med maten som serveras

Parmaskinka ... eller?
Parmaskinka ... eller?

Det står en sak på restaurangmenyn – men det är något annat som ligger på din tallrik.

Av tio nyligen inspekterade restauranger var det inte en enda där menyn stämde med verkligheten.

Skinkan från Parma kunde komma från Westfalen, grana padanon kunde säljas som äkta parmesan.

Minna Kraatari, livsmedelsinspektör i Kramfors.
Minna Kraatari, livsmedelsinspektör i Kramfors.

I dag drar projektet ”Redlighet och spårbarhet” igång i Västernorrland. Syftet är att kontrollera vad som egentligen serveras på krogarna. Det är sällan vad det synes vara.

I Sundsvall har projektet tjuvstartat och resultatet är entydigt: Samtliga, tio av tio, kontrollerade restauranger fuskade med varorna i maten.

– Det vi framför allt ser är att det fuskas med namnskyddade produkter som fetaost, parmaskinka och parmesanost, säger Minna Kraatari, livsmedelsinspektör i Kramfors.

Hon tror inte att det alltid handlar om att krögarna vill lura konsumenterna.

– Det kan också handla om okunskap.

Tjänar på fusket

Namnskyddade produkter som parmaskinka och fetaost regleras till exempel hårt. Parmaskinkan ska bland annat vara lufttorkad, bestå av griskött från grisar uppfödda i vissa regioner av Italien och tillverkad i rätt del av provinsen Parma.

Det är därför inte vilken lufttorkad skinka som helst som får kallas parmaskinka. Den får inte komma från Westfalen i Tyskland.

– Det är klart att det finns en ekonomisk vinning för krögarna att marknadsföra råvaror som mer exklusiva än vad de i själva verket är, säger Minna Kraatari.

Farligt för allergiker

För en vanlig konsument spelar det kanske inte så stor roll om man får parma- eller westfalenskinka på pizzan, även om kvaliteten kan variera. Minna Kraatari anser ändå att fusket kan vara allvarligt.

– Det finns en fara för dem som är allergiska och inte tål vissa ingredienser. Får de inte den information de behöver är det allvarligt.

Vad ska jag göra som restauranggäst?

– Du har alltid möjlighet att fråga om du är osäker på vad du serveras på tallriken. Restaurangen är skyldig att ha koll på vad som serveras.

Kunna spåra råvarorna

Inspektionsprojektet  "Redlighet och spårbarhet" genomförs i Västernorrland i samband med de vanliga restauranginspektionerna, med målet att kontrollera så många restauranger som möjligt.

– Redlighet betyder ärlighet. Spårbarhet att krögarna ska kunna visa var de köpt sina råvaror.

Den sista juli ska granskningen av restaurangmenyerna vara klar. De krögare som fått anmärkning följs upp.

– De får då antingen ändra i menyn eller köpa in de varor de säger sig servera, säger Minna Kraatari.

Har du blivit serverad ”fusk-mat” på restaurang?
Publisert: