Aftonbladets Johan Hakelius får pris av Expressen

Prisades i kväll.
Prisades i kväll.

I kväll delades Expressens Björn Nilsson-pris ut på Dansmuseet i Stockholm.

Vinnare: Aftonbladets mångårige kolumnist Johan Hakelius.

– Nej, det känns väl bra, säger han till Aftonbladet.

Johan Hakelius, som vanligt oklanderligt klädd i kostym av brittiskt snitt, var blygsamt ödmjuk i segerns stund.

– Nej, det känns väl bra. Jag tror att man ska ge ett sportsvar. Alla sportstjärnor börjar sina svar med nej, säger vinnaren, som förutom en statyett även fick en check på 30 000 kronor.

Juryn för Björn Nilsson-priset utgörs av Expressens kulturredaktion, som har delat ut priset till minne av tidningens före detta litteratur- och teaterkritiker sedan 1994.

”Ovanligt bland svenska skribenter”

– Han var en excentriker, han var otroligt skarp och han var väldigt rolig, egenskaper som passar in väldigt bra på just Johan Hakelius, säger Expressens kulturchef Karin Olsson, och fortsätter:

– Johan Hakelius är en otroligt vass, men samtidigt rolig skribent, vilket tyvärr är ganska ovanligt bland svenska skribenter.

”Världsunikt”

För bara några månader sedan, i mitten av november, belönade Expressen Aftonbladets nyhetsreporter Anette Holmqvist med Per Wendels pris, för hennes avslöjande om Håkan Juholts hyresersättning.

Hur kommer det sig att ni har börjat ge Aftonbladet en massa priser på sistone?

– Jag tror att slutsatsen man ska dra är att svenska kvällstidningar är väldigt bra och ligger i framkant när det gäller såväl stilistik som nyheter, vilket är världsunikt. Det finns ju faktiskt inga andra kvällstidningar som har den här typen av kulturjournalistik och opinionsbildning, så det är någonting vi ska värna, säger Karin Olsson.

Inget villkor

Johan Hakelius tror inte att priset ska tolkas som att Expressen försöker locka över honom till sig.

– Nej, det har jag i alla fall inte hört nåt om, att det skulle vara ett villkor. Om jag inte minns fel gav väl Aftonbladet tidigare en massa priser till Expressen-skribenter, så det kanske är ett utbyte.

Johan Hakelius | Aftonbladet
Publisert: