Nyheter

”Finns det någon som kan överleva detta är det hon”

Av: 

Niklas Eriksson

Fem vänner saknas Herculesplanet försvann på torsdag eftermiddag. Fem personer saknas.

Foto: Lasse Allard

NYHETER

Kapten Siw Robertsen, 45, tränade Nato-piloter att överleva extrema vinterförhållanden i vildmarken.

Nu saknas hon på Kebnekaise.

Siw Robertsen.

Sökpådraget efter Siw Robertsen från Tromsø och hennes fem kollegor fortsätter. Sedan deras Herculesplan försvann över Kebnekaisemassivet i förrgår eftermiddag har extremväder försvårat räddningsarbetet. Markförband beskriver hur snön blåser upp till en vägg och sikten i princip är obefintlig.

En miljö kapten Siw Robertsen är väl bekant med och hennes vänner nu hoppas ska bli hennes räddning.

– Finns det någon som skulle kunna överleva sådana här förhållanden är det hon. Hon har under åren varit överlevnadsinstruktör i vinterförhållanden där hon har utbildat Nato-personal i att överleva i snön under extrema förhållanden, säger en vän till norska tidningen VG.

Hon är utbildad flygmekaniker och har i flera år varit maskinist på Herculesplan. Vännerna beskriver Siw som en tuff kvinna och professionell ut i fingerspetsarna.

– Siw sätter alltid säkerheten först, hon har alla de egenskaper som krävs av operativ personal, säger en vän till VG.

Dyker och seglar

45-åringen beskrivs som en äventyrare som dyker, seglar och hoppar fallskärm men också som en omtänksam vän.

– Hon är en tuff tjej, men också en tjej med höga klackar, långa naglar och smink. Hon har båda sidor, säger en vän till VG.

Väntar på flygplatsen

Sent i går kväll väntade hennes mor på besked tillsammans med de andra besättningsmedlemmarnas familjer på flygbasen vid Gardermoens flygplats utanför Oslo. Tidigt i morse väntades sökandet efter det försvunna Herculesplanet återupptas.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: England-Skottland i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert: