Här är Schürrers nya hem i Tyskland

NYHETER

Mördaren flyttad till tyskt fängelse – Emma: Jag tappar ju kontrollen

1 av 3 | Foto: Ulf Höjer, och NPH KOKENGE
SLOG IHJÄL MAX OCH SAGA Efter många om och men flyttades livstidsdömda Christine Schürrer under gårdagen till ett hårdbevakat kvinnofängelse i Vechta i Tyskland. Hon färdades med fyra vårdare och var fastbojad under resan. Foto

Barnamördaren Christine Schürrer, 35, har lämnat Hinsebergsfängelset.

Resten av sitt livstidsstraff ska hon avtjäna i Tyskland – mot sin vilja.

– Det känns tumultartat i hjärtat och hjärnan, ­säger Emma Jangestig, mamma till de mördade barnen Max och Saga.

Det har gått snart fyra år sedan Christine Schürrer överföll Emma Jangestig och hennes två små barn, Max och Saga, tre och ett år gamla, med en hammare i deras hem.

Med sina slag dödade hon de två små barnen, och ­skadade Emma Jangestig svårt.

I februari 2009 dömdes hon, mot sitt nekande, till livstids fängelse för morden och mordförsök.

Hon placerades på kvinnofängelset Hinseberg ­utanför Örebro.

Skulle ”utreda” fallet

Men efter bara ett par veckor ansökte hon om förflyttning – till hemlandet Tyskland.

”Jag Christine Schürrer, önskar snarast överföras till Tyskland”, skrev hon i ett brev till Kriminal­vården i april 2009.

Men förflyttningen drog ut på tiden och i november ändrade sig plötsligt Schürrer och ville stanna i Sverige.

Anledningen, skrev hon i ett brev, var att hon i Sverige hade möjlighet att ”tillsammans med personer som stödjer mig genom­föra utredningar.”

”Utredningar” som hon menade skulle öppna för att ”den verkliga gärningsmannen skulle överföras” och hon skulle frikännas.

Schürrer överklagade

Men resultaten var fruktlösa. Schürrer fick visser­ligen stanna i Sverige, men ­tidigare i år avslog Högsta domstolen hennes resningsansökan och livstidsstraffet fastslogs.

I slutet på förra året ­beslutade Kriminalvården att överföra Schürrer till Tyskland, men tyskan överklagade till högsta instans.

Och i början på februari i år beslutade regeringen att inte låta Christine Schürrer avtjäna sitt straff för morden i Arboga i Sverige.

”Regeringen delar Kriminalvårdens bedömning att den fortsatta verkställig­heten bör ske i Tyskland”, skrev justitieminister Beatrice Ask i beslutet.

Och i går vid lunchtid fördes Christine Schürrer från anstalten Hinseberg mot Tyskland.

Enligt uppgift till Aftonbladet fördes hon under gårdagen i bil till ett häkte i södra Sverige, för vidare transport till Tyskland.

Transporten skedde med så kallad ”full besättning”, fyra vårdare – detta för att förhindra att Christine Schürrer skadar sig själv – eller andra.

Hon var bojad till både händer och fötter och transporten eskorterades av polis.

Christine Schürrer förs till kvinnoanstalten i Vechta, några mil från Bremen.

– Vi väntar henne hit sent under torsdagskvällen eller natten, sa centralvakten på anstalten i går eftermiddag.

”Tumult i hjärtat”

För Emma Jangestig gav beskedet om överföringen av hennes barns mördare dubbla känslor.

– Det känns båda bra och dåligt. Jag tappar ju kontrollen över henne. Här i Sverige har jag ju hela ­tiden vetat var hon har ­varit, och hur hon haft det på ett ungefär.

– Men i Tyskland har jag inte alls den kontrollen – så det är lite tumult i hjärtat och hjärnan just nu.

”Schürrer kommer inte att få det lätt”

■ ■ Här, i det hårdbevakade kvinnofängelset i Vechta, ska Christine Schürrer avtjäna sitt livstidsstraff för morden i Arboga.

■ ■ Längst upp på de höga murarna syns taggtråd virad i täta cirklar. På ­muren och stolparna runt fängelset ­sitter övervakningskameror som filmar vad som sker innanför och utanför muren.

■ ■ Fängelset, som har plats för 275 kvinnor, ligger ­invid kyrkan i den ­lilla staden Vechta, runt 20 mil från ­Christine Schürrers hemstad Hannover.

– Hon kommer inte få det lätt bland medfångarna med tanke på vad hon gjort, säger en ­person med insyn i tysk kriminalvård till Aftonbladet.

ARTIKELN HANDLAR OM