Trafik

Kallt och halt lagom till jul

Av: 

Fredrik Rundkvist

NYHETER

SMHI: Vädret slår om till julafton

Vänta inte för länge med resan.

Natten till julafton slår vädret om. Det blir kallt – och halt.

– Det är stor risk för halka i Mellansverige när regnvåta vägbanor fryser, säger Lovisa Andersson, meteorolog på SMHI i Norrköping.

Först ett rejält regn- och snöväder på fredagen. Sedan klarnar det upp på julaftonsmorgonen.

– Då får vi fallande temperaturer i Svealand och Götland, så då får man ta de försiktigt, säger Lovisa Andersson.

Kommer vara blöta

Från 5 plusgrader mitt på fredagen kommer temperaturen på några timmar att falla ned till 5 minus.

Särskilt halt riskerar det bli Dalarna och Värmland, där vägarna fortfarande kommer att vara ordentligt blöta på lördagsmorgonen.

– Många kommer att resa upp genom det här området, riksväg 70/71 är alltid särskilt hårt trafikerad inför julen, säger Thomas Andersson på Trafikverket.

– Men den stora ruschen kommer under fredagen. De flesta vill vara framme på fredag kväll.

Ovanligt mycket trafik

Julen är årets i särklass trafikfarligaste helg, och dagen före julafton en av de absolut mest olycksdrabbade.

– Det är trångt på vägarna och många bilister gör långa resor som de är inte är vana vid så här års, säger Thomas Andersson.

Och i år är förutsättningarna de sämsta tänkbara. Julhelgen är ovanligt kort och trafiken väntas därför vara mer koncentrerad än vanligt.

Dessutom är vädret och väglaget extra förrädiskt i år. Med temperaturer runt noll finns alltid risken för tunn is på till synes fina vägbanor. Det gör väglaget svårbedömt.

Stor risk för olyckor

I Trafikverkets statistik är just sånt väglag det mest olycksdrabbade. Olycksrisken hade varit betydligt mindre en smällkall vinter med massor av snö.

– Det gäller att anpassa farten efter väglaget och komma ihåg att det kan vara halt även om temperaturen är över noll. Det viktigaste är att ta god tid på sig, säger Thomas Andersson.

VÄGARNA:

14-tiden: En personbil voltade i diket och hamnade på taket vid riksväg 71 mellan Mockfjärd och Dala-Floda i Dalarna. I bilen färdades två vuxna och två barn. Olyckan orsakde långa köer.

13.30: En personbil och en lastbil krockade omkring lunchtid på E4:an i södergående riktning, vid Tjärned strax norr om Högakustenbron.

En person skadades svårt och fördes med ambulans till Sundsvalls sjukhus. Ytterligare två skadade fördes till Örnsköldsviks sjukhus för vård, uppger Jan Lidén, vakthavande befäl vid polisen i Västernorrland.

13.21: En singelolycka inträffade vid Långared i höjd med Börta, norr om Alingsås. Det är oklart om personskador. Räddningstjänst och ambulans är på väg till platsen.

12.55: En personbil och en lastbil har kolliderat på E4 i höjd med Tjärned melan Nora och Gallsäter. Tre personer ska vara skadade, en av dem allvarligt skadad, enligt polisen. Räddningstjänsten fick klippa ut de skadade ur fordonen. Vägen är avstängd i södergående riktning.

12:16: En bilist och en mopedist kolliderar på Strandvägen i höjd med livsmedelsbutiken i Lomma. Mopedisten uppges vara skadad. Oklart hur allvarligt.

11.18: Två personer har förts till sjukhus efter en olycka vid Gallsäter på E4 utanför Örnsköldsvik där två långtradare har kolliderat med en bil. Det är just nu totalstopp i trafiken i södergående riktning.

10.00: En lastbil och personbil kolliderade på E6 Olskroksmotet i Göteborg, i södergående riktning. Personbilen fick bärgas från platsen. En kvinna avförd till Sahlgrenska med okända personskador.

TÅGTRAFIKEN:

17:18: Norrtåg har ställt in samtliga tåg till Vännäs från Umeå med avgångar 17:18, 18:24 och 21:47. Sträckan ersätts med buss.

14.48: SJ Nattåg 93 med avgångstid 14.48 från Narvik till Stockholm går en annan väg via Stambanan genom övre Norrland. Det medför att tåget ej trafikerar Örnsköldsvik Central, Sundsvall samt Söderhamn. Bokade resenärer till Örnsköldsvik hänvisas till ersättningstrafik från Mellansel. Resande från respektive till och från Söderhamn hänvisas till tåg 567 med avgångstid klockan 08.03 från Sundsvall mot Stockholm.

09.40: SJ:s nattåg 92 mot Luleå skulle ha anlänt i dag på morgonen, stoppades vid Koler utanför Piteå, enligt SJ, på grund av ett rälsbrott. Efter sex timmars försening rullade tåget vidare mot Luleå. Delar av passagerarna fortsatte resan med ersättningsbuss medan andra valt att stanna på tåget.

FLYGTRAFIKEN:

Inga störningar inrapporterade.

FÄRJETRAFIKEN:

Inga störningar inrapporterade.

VÄDERLÄGET:

  SMHI har utfärdat en klass 1-varning för mellersta Sveriges län: Dalarna, Gävleborg, Jämtland, Västernorrland och i Västerbottens- och Norrbottensfjällen.

Det finns stor risk för isbildning på vägbanorna under fredagen.

Klass 1-varningen gäller även över havet mellan Sverige och Finland: Bottenviken, Norra Kvarken, Norra och Södra Bottenhavet, Skärgårdshavet, Norra och Mellersta Östersjön.

SMHI:s varning gäller kulingvindar i sydvästlig riktning upp till 15 meter per sekund under fredagen.

Aftonbladet rapporterar direkt om jultrafiken – hela dagen

9.00 – 18.00  Fredrik Rundkvist och Lasse Allard rapporterar från E20 och vägarna i Dalarna. Sebastian Chabaan och Josefin Karlsson ger lägesuppdateringar och svarar på frågor. Hur är läget där du är? Berätta!

ANNONS

Hitta perfekta däck och jämför priser idag med hjälp av dina däckdimensioner!

Extern länk från Däckonline

Läs mer!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Trafik