Nya försök till Syrienresolution på lördagen

avTT

Foto: Mary Altaffer/AP/TT
Rysslands FN-ambassadör Vassilij Nebenzia i samtal med Kinas FN-ambassdör Ma Zhaoxu inför fredagens omröstning i säkerhetsrådet.
Foto: Uncredited/AP/TT
Bilden uppges visa hur rök stiger från Ghouta efter ett luftangrepp från de syriska styrkorna.
Foto: Mary Altaffer/AP/TT
Rysslands FN-ambassadör Vassilij Nebenzia under mötet i FN:s säkerhetsråd.

Övriga medlemmar i FN: s säkerhetsråd lyckades inte övertala Ryssland att avstå från att stoppa en FN-resolution om vapenvila i Syrien. Försöken fortsätter på lördagen.

– Extremt frustrerande, säger Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog.

Efter att i många timmar ha skjutit på en omröstning i FN:s säkerhetsråd beslöt säkerhetsrådet att avbryta och återuppta samtalen på lördagen. En ny tid för omröstning har satts till 18 svensk tid, enligt Reuters.

– Det är extremt frustrerande med tanke på hur det ser ut på marken. Men jag kan bara säga att jag inte har givit upp än, säger Olof Skoog till journalister i FN-högkvarteret.

Resolutionen har lagts fram av Sverige och Kuwait. Under hela dagen har intensiva försök gjort för att övertala Ryssland att inte stoppa ytterligare en FN-resolution om Syrien.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov sade tidigare att den ryska delegationen är beredd att rösta ja. Men samtidigt kritiserade han förslaget. USA och dess allierade har vägrat att ändra resolutionen så att den innehåller garantier om att rebellerna kommer att följa vapenvilan, sade han enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax.

EU vädjar

Samtidigt manar EU:s ministerråd till en omedelbar vapenvila och att humanitär hjälp ska släppas in i östra Ghouta. "EU saknar ord för att beskriva fasorna som befolkningen i östra Ghouta upplever", heter det i uttalandet.

EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk anklagar Assadregimen för att "brutalt attackera oskyldiga män, kvinnor och barn" medan Ryssland och Iran "tillåter detta att ske", enligt Reuters.

USA:s president Donald Trump beskrev vid en pressträff Syriens regerings agerande i samarbete med Iran och Ryssland som "en humanitär skam".

Uteslöt inte veto

FN:s säkerhetsråd lyckades inte heller i torsdags komma överens om en resolution som innebär att flyganfallen över östra Ghouta stoppas i 30 dagar. Syftet är att humanitär hjälp ska nå de belägrade invånarna, och att skadade och allvarligt sjuka ska kunna lämna området. Men då krävs att inte Ryssland stoppar resolutionen med ett veto.

– Vi kan inte utesluta att de ännu en gång lägger in sitt veto, sade utrikesminister Margot Wallström (S) tidigare i dag efter ett möte med riksdagens EU-nämnd.

Hundratals döda

Medan förhandlingarna pågått under dagen i säkerhetsrådet har östra Ghouta bombats för sjätte dagen i rad av syriska regeringsstyrkor och deras allierade. Över 460 människor har dödats den senaste veckan, enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet som bevakar kriget från Storbritannien. Bara under fredagen miste 38 civila livet.

Många sjukhus i området har slagits ut, enligt människorättsorganisationer.

Rebellerna har också slagit tillbaka och ett sjukhus i Damaskus träffades på fredagen av beskjutning, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Sana.

– Situationen är ju helt fasansfull, det är så mycket dödande och lidande. Men vi har också en regim som känner sig segerviss, säger Margot Wallström.

ARTIKELN HANDLAR OM

Syrien