Nyheter

Kollobarn tvingas in i religiös förening

Av: 

Ida Gustafsson

NYHETER

Barn i Järfälla kommun som vill vara med på kollo tvingas att gå med i Svenska Missionskyrkans ungdom (SMU).

Inget konstigt tycker organisationen, rapporterar Ekot i Sveriges radio.

Men kommunen tycker annorlunda. SMU får bidrag från kommunen att bedriva kollot och pengarna ska enligt föreningen täcka samtliga kostnader för verksamheten. Kommunens representanter som inte visste om medlemskravet tycker att det är konstigt.

– All verksamhet som vi på något sätt är inblandade i, och vi är ju ändå en samlande organisation för sommarlovsaktiviteter, ska ju vara öppen för alla och vara både politiskt och religiöst obundet. Det är en självklarhet, säger Lennart Nilsson (KD), ordförande i Järfälla kommuns kultur- och fritidsnämnd till Ekot.

"Som frimärksklubb"

Trots att sommarkollot bedrivs med skattebetalarnas pengar anser Ola J Hedin som är ekonomiansvarig på organisationen Equmenia, en federation mellan ungdomsförbunden inom Missionskyrkan, Baptistsamfundet och Metodistkyrkan, inte att det är självklart att sommarkollot ska vara öppet för alla: 

– Ja, det är ju som vilken föreningsverksamhet som helst, som frimärksklubben någonstans, eller vad som.

SMU har liknande verksamhet i ett 40-tal orter runt om i landet under sommaren.

Föräldrar till barn som vill delta på kollot har fått beskedet att de måste vara medlemmar i föreningen för att olycksfallsförsäkringen ska gälla. Men alla barn som går i kommunens skolor har redan en sådan försäkring som gäller hela året.

"Ska inte tvingas"

Kommunen menar nu att Svenska Missionskyrkans ungdom kan vänta ändrade regler till nästa sommar.

– Avsikten från Järfälla kommun är inte att man ska vara tvungen att vara medlem i en förening som anordnar aktiviteter under sommaren. Och om det nu har blivit så, här och var, så är det upp till oss att ta den diskussionen med SMU nästa år, säger Eva Jönsson Järnstad, fritidschef i Järfälla kommun till Ekot.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu kan du se din kreditkoll gratis - snabbt och tryggt med BankID. Se din kreditkoll direkt

MinKreditkoll SE

Publisert: